Op haar platform deelt Gwyneth haar ideeën op het gebied van gezondheid, schoonheid en welzijn. Van gezonde voeding, fitness, mindfulness en alternatieve gezondheidspraktijken tot interessante nieuwtjes, artikelen en podcasts – samen met experts laat ze geen onderwerp onbehandeld.
(Peri)menopauze
Samen met hormoonspecialist Sara Gottfried duikt Gwyneth in de complexe wereld van de vrouwelijke hormoonhuishouding, die grote veranderingen doormaakt tijdens de (peri)menopauze. De vervelende symptomen die bij de overgang komen kijken worden maar weinig besproken terwijl ontzettend veel vrouwen de nadelen ervan ervaren: stemmingswisselingen, vermoeidheid, gewichtstoename en libidoverlies, om er maar een paar te noemen.
Gwyneth herkent zichzelf in de verwarring. "Ik voelde me ineens niet meer mezelf. Mijn energie was anders, mijn stemming veranderde... en ik had geen idee dat dit allemaal bij perimenopauze hoorde", vertelt ze aan Gottfried. Deze beaamt het gevoel met voorbeelden uit haar praktijk. Gottfried ziet daar veel vrouwen die zich plotseling anders voelen zonder precies te begrijpen waarom.
Volgens haar krijgen veel vrouwen dan ook onvoldoende begeleiding over hoe ze hun hormonale balans kunnen herstellen. Daarom richt zij zich op het herstellen van deze balans bij vrouwen in de overgang middels een holistische aanpak.
Ondersteuning van je lichaam
"Ik probeer mijn lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen met voeding en levensstijl, maar soms voelt het alsof dat niet genoeg is. Hoe kunnen we echt in balans blijven?", vraagt Gwyneth aan Gottfried. Zij hanteert het drie-stappenprotocol, dat ze zelf heeft ontwikkeld, om vrouwen te helpen bij hormonale disbalansen. Ze pleit voor een stapsgewijze en gepersonaliseerde aanpak, waarbij niet meteen naar hormoontherapie wordt gegrepen.
Levensstijl en voeding
Een gezonde levensstijl en goede voeding zijn de basis voor hormonale balans. Dr. Gottfried raadt een dieet aan dat rijk is aan eiwitten en vezels om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Suiker en bewerkte koolhydraten beperkt houden helpt om insulineresistentie te voorkomen. Gezonde vetten, zoals omega-3, zijn ook belangrijk omdat ze de hormoonproductie ondersteunen. Wat je eet heeft dus echt invloed op hoe je hormonen met elkaar communiceren in je lichaam en hersenen.
Daarnaast is beweging essentieel voor een goede hormonale balans. Oefeningen zoals yoga en pilates helpen bijvoorbeeld om je cortisol- en progesteronniveaus in balans te houden. En omdat stress een grote invloed heeft op je hormonen, is het belangrijk om stress te managen. Meditatie is een handige manier om je cortisolniveau te verlagen en je hormonale gezondheid te ondersteunen.
Kruiden en supplementen
Wanneer aanpassingen in je leefstijl niet genoeg zijn, kunnen kruiden en supplementen een fijne aanvulling zijn. Dr. Gottfried noemt een paar kruiden die helpen om hormonen in balans te brengen. Kastanje-bes (Chasteberry) is bijvoorbeeld goed bij PMS en helpt je progesteron te ondersteunen. Ashwagandha wordt vaak aanbevolen om je slaap te verbeteren en stress te verlagen. Lavela is een kruid dat je kan helpen om angst te verminderen, vooral als je hormonale veranderingen doormaakt.
Maca, dat je bijvoorbeeld in smoothies kunt toevoegen, geeft je niet alleen een energieboost, maar zorgt er ook voor dat je hormonen mooi in balans blijven. Fosfatidylserine is een supplement dat stress kan verlichten en je slaap kan verbeteren. Deze natuurlijke middelen kunnen een mooie aanvulling zijn voor je hormonale gezondheid.
Bio-identieke hormonen
Als leefstijl en supplementen niet genoeg helpen, kunnen bio-identieke hormonen een oplossing zijn. Deze hormonen hebben dezelfde moleculaire structuur als de hormonen die je lichaam van nature maakt, waardoor ze een natuurlijker alternatief zijn voor synthetische hormonen.
Dr. Gottfried benadrukt echter dat niet alle bio-identieke hormonen gelijk zijn. Ze raadt aan om te kiezen voor FDA-goedgekeurde bio-identieke hormonen in plaats van samengestelde hormonen, omdat deze veiliger zijn en beter onderzocht.
- Goop
- NL Beeld