Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Quinty Trustfull over de overgang: 'Het is natuurlijk van de zotte dat ik mij zo moet voelen, voor iets wat eigenlijk heel natuurlijk is'

Het is vandaag Wereld Menopauzedag, een dag – je raadt het al – die in het teken staat van de menopauze. Always Discreet lanceert vandaag een campagne met als doel het taboe rondom de overgang te doorbreken. De ambassadrice van deze campagne is niemand minder dan Quinty Trustfull. In gesprek met Nouveau deelt de presentatrice haar eigen ervaringen met de overgang. 

quinty

De campagne van Always Discreet in samenwerking met Stichting Vuurvrouw, is bedoeld om het taboe rondom de overgang te doorbreken en vrouwen zich zelfverzekerder te laten voelen. Quinty Trustfull, ambassadrice van de campagne, vindt het erg belangrijk dat er meer openheid rondom de overgang ontstaat. De presentatrice zet zich hier actief voor in en deelde haar eigen ervaringen met Nouveau.

Vervelende klachten

Vrouwen die de overgang ervaren kampen vaak met vervelende klachten. Welke klachten Quinty doormaakt? "Op het begin heb ik last van hartkloppingen gehad, maar pas achteraf besefte ik mij dat. Ook zijn er periodes dat ik slecht slaap, naar het plafond lig te staren of wakker word omdat ik moet plassen, wat ik vroeger nooit had”, legt Quinty uit.

"Ik zie mijn lichaam ook wel veranderen", vervolgt ze. "Zo was ik ineens een aantal kilo zwaarder, uit het niets. Toen dacht ik 'hé ik ben in mijn leven nog niet zo zwaar geweest' en ineens was ik dat wel. Vooral de opvliegers waren het meest aanwezig en het meest vervelend." De eerste keren dat Quinty een opvlieger in het 'openbaar' kreeg vond ze dat erg ongemakkelijk en geneerde ze zich hiervoor.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere klachten waar sommige vrouwen mee worstelen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld last hebben van mentale klachten, gewrichtspijn, urineverlies en mood swings. Hoort er helaas allemaal bij...

Eigen ervaringen

Toen Quinty net in de overgang kwam en ze opvliegers ervaarde, liep ze vaak tijdens een etentje even naar het toilet om haar polsen onder de kraan te houden voor verkoeling. In het gesprek vertelt de presentatrice hier het volgende over: "Op een gegeven moment was dat wel drie keer in het uur. Mensen zullen wel gedacht hebben, wat is er met die vrouw aan de hand. En toen dacht ik, ik lijk wel gek dat ik dit doe. Kom op zeg, dit hoort er gewoon bij en ik moet hier gewoon doorheen. Toen ben ik het gewoon gaan benoemen. Ik dacht zoek het allemaal maar lekker uit, dit is wat het is."

Daarnaast heeft Quinty ook op andere momenten last gehad van klachten. Tijdens een zakelijke bespreking met twee mannen bijvoorbeeld. Toch besloot ze toen om gewoon open kaart te spelen. "Ik heb een keer gehad dat ik in een zakelijke – best wel pittige – bespreking met twee mannen zat en ik een opvlieger voelde opkomen. 'Oh nee, niet nu er net twee mannen in pak voor me zitten', dacht ik. Maar het is wat het is en ik zei: 'mannen sorry, ik pak even mijn waaier, ik moet even wapperen, ik heb een opvlieger.' De mannen werden vervolgens heel ongemakkelijk", aldus Quinty. "De één ging een glas water halen, heel lief. Dat was wel heel grappig ook. Maar toen dacht ik later, ik heb ze wel aan het denken gezet."

"Tijdens een presentatie voor Pink Ribbon liep het zweet mij over de rug. Ik was iemand aan het interviewen en kreeg een opvlieger."

Quinty Trustfull

Stress

Uit de survey van Always Discreet is gebleken dat vrouwen stress kunnen ervaren tijdens sociale gelegenheden. Ook Quinty heeft het gevoel van stress weleens ervaren: "Tijdens een presentatie voor Pink Ribbon liep het zweet mij over de rug. Ik was iemand aan het interviewen en kreeg een opvlieger. Je wilt niet dat mensen dat zien. Het is niet fijn en het is niet leuk, maar het gebeurt wel. Dat geeft stress en het stomme is, stress veroorzaakt juist weer meer klachten als het om de overgang gaat. Dus wat je niet moet hebben is stress."

Quinty gaf tijdens het gesprek aan dat voor haar de oplossing was om de opvliegers te gaan benoemen. "Voor mij scheelde het dus heel veel dat ik het ben gaan benoemen 'sorry jongens, ik heb even een opvlieger'. Vrouwen die vinden dat fijn en zeggen, dat heb ik ook. Het is natuurlijk van de zotte dat ik mij zo moet voelen, voor iets wat eigenlijk heel natuurlijk is en wat er gewoon bijhoort."

Onzekerheid

Uit diezelfde survey bleek dat bijna een kwart van de vrouwen heeft aangegeven dat hun zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen tijdens de overgang. Quinty geeft aan dat in het begin van de overgang, toen ze het nog niet bespreekbaar maakte, ze zich weleens onzeker heeft gevoeld.

Daarnaast is het belangrijk dat de flauwe grappen – die vooral mannen maken – stoppen. "Het heeft voor veel mensen toch iets lacherigs en ik denk dat we daar ook voor uit moeten kijken. Op het moment dat jij je kwetsbaar opstelt en iemand maakt een stomme grap, dat is niet leuk. Een vriendin van mij heeft dit meegemaakt op haar werk, dat haar leidinggevende daar een grap over maakte. Dat is natuurlijk echt niet grappig." Hoe je zo'n reactie het beste kunt aanpakken? Het gesprek aangaan aldus Quinty.

Bespreekbaar maken

Het doel van deze bewustwordingscampagne is om de overgang bespreekbaar te maken, het taboe te doorbreken. "De generatie voor ons sprak er niet over. Ik hoor van al mijn vriendinnen, 'mijn moeder had het daar vroeger nooit over'. Die vrouwen hebben het altijd in hun eentje moeten doen omdat er niet over gesproken werd. Laten wij dat alsjeblieft wel doen zodat de volgende generatie weet dat het een heel natuurlijk en normaal proces is waar je doorheen moet en gaat", legt Quinty uit.

Daarnaast wil de presentatrice met deze campagne benadrukken dat vrouwen zich niet hoeven te schamen voor de overgang, zich niet ongelukkig hoeven te voelen en dat er mee begrip rondom de overgang moet komen. "Er zijn heel veel vrouwen die zich alleen voelen omdat ze het niet bespreken met het gezin of omdat het niet begrepen wordt, maar ik bespreek het juist ook met mijn zoon en met vrienden van hem erbij, dan zeg ik: 'sorry jongens, ik heb even een opvlieger', en dan zie ik ze kijken en zeggen ze 'oh ja dat heeft mijn moeder ook'. Dan denk ik, goed zo, dan begrijpen die jongens ook dat het normaal is. En als ze straks een vrouw of een vriendin hebben die het overkomt, snappen ze in ieder geval wat er gebeurt."

"Ik bespreek het juist ook met mijn zoon en met vrienden van hem erbij"

Quinty Trustfull

Tips voor vrouwen in de overgang

Goed, het helpt dus om over je klachten te praten, maar wat kun je er nog meer aan doen? Veel bewegen is ook belangrijk. “Probeer je spieren juist als je ouder wordt sterk te houden, krachttraining maakt voor mij een enorm verschil", aldus Quinty. Probeer – als het mogelijk is – weinig stress te ervaren. Yoga, mediteren of wandelen kan hier al bij helpen. Als je wel veel last hebt van klachten en je er echt niet prettig bij voelt, ga dan naar de huisarts, aldus de presentatrice.

Daarnaast kun je vanaf vandaag tot november in de Kruidvat een QR-code scannen die je leidt naar het platform www.pratenoverdeovergang.nl. Hier vind je bijvoorbeeld de conversation starters. Dit zijn kaartjes met vragen over de overgang. Deze kun je gebruiken om het gesprek over de overgang met je gezin, vrienden of collega's makkelijker te maken. Via deze site kun je je ook aanmelden voor de online masterclass over de overgang die Always Discreet samen met hun expert partner, Stichting Vuurvrouw, organiseert. Tijdens deze masterclass komt een expert aan het woord, kun je informatie opdoen over de overgang en samen met andere vrouwen dit onderwerp bespreken. Meld je hier aan voor de masterclass.

Personality
  • Nl Beeld