Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Een echt kerstklassieker: zoveel calorieën zitten er in kerststol met spijs

De kerststol met spijs is een klassieker die niet mag ontbreken op de feesttafel. Of je nu geniet van een dikke plak bij het kerstontbijt of het als zoete afsluiter serveert, het is altijd een feestelijke traktatie. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel calorieën er eigenlijk in zo’n heerlijke stol zitten? Wij zochten het voor je uit!

kerststol met spijs

Een kerststol vind je meestal al ruim voor de feestdagen in de winkel. Het is een typische Nederlandse lekkernij die je gegarandeerd in huis moet hebben rond de feestdagen. Deze traktatie wordt meestal gemaakt van rijk deeg met ingrediënten zoals rozijnen, sukade en amandelspijs. Ook smaakmakers zoals kaneel en kruidnagel vind je er vaak in terug.

Veel calorieën

De kerststol heeft vaak een zachte, zoete smaak en wordt vaak bestrooid met poedersuiker. De stol heeft de vorm van een langwerpig brood en wordt meestal geserveerd in plakken, vaak met boter of extra amandelspijs. Het is een geliefde traktatie bij het kerstontbijt of –brunch, maar gaat er ook zeker bij de koffie wel in. Smeer er een lekkere dikke laag boter op en smullen maar!

Zoals de ingrediënten al doen vermoeden, zitten er in een stukje kerststol aardig wat calorieën. Hoewel het exacte aantal per recept kan verschillen, bevat een flink stuk kerststol met spijs van 100 gram ongeveer 300 tot 350 calorieën. Als je een bescheiden sneetje neemt, dan zitten er volgens het Voedingscentrum ongeveer 155 calorieën per sneetje in.

Uiteraard hangt dit af van de hoeveelheid spijs, suiker en boter, maar laten we eerlijk zijn: een caloriearme snack is het zeker niet!

Gezonde opties

Ga je zelf de keuken in om een kerststol met spijs te maken? Dan kun je de ingrediënten aanpassen, zodat deze lekkernij een minder grote caloriebom wordt. Vervang bijvoorbeeld het meel door speltmeel, waardoor de kerststol meer vezels bevat. Daarnaast kun je in plaats van geraffineerde suikers natuurlijke zoetstoffen zoals dadels en rozijnen gebruiken. Zo verlaag je de hoeveelheid toegevoegde suiker, terwijl de kerststol zijn zoetheid behoudt.

Spijs wordt normaal gesproken gemaakt van amandelspijs, suiker en boter, wat de calorieën en vetten flink verhoogt. Een gezondere optie is om de suiker te verminderen en de amandelen zelf te gebruiken, bijvoorbeeld door amandelen te malen en een natuurlijke zoetstof zoals honing of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt ook kiezen voor alternatieven zoals marsepein met minder suiker of een mix van gemalen amandelen met kokosbloesemsuiker. Dit vermindert niet alleen de suikerinname, maar voegt ook meer vezels en gezonde vetten toe, zonder in te boeten op smaak!

Lifestyle
  • Voedingscentrum, Happy in Shape
  • Adobe Stock