Een kerststol vind je meestal al ruim voor de feestdagen in de winkel. Het is een typische Nederlandse lekkernij die je gegarandeerd in huis moet hebben rond de feestdagen. Deze traktatie wordt meestal gemaakt van rijk deeg met ingrediënten zoals rozijnen, sukade en amandelspijs. Ook smaakmakers zoals kaneel en kruidnagel vind je er vaak in terug.
Lekkernij
De kerststol heeft vaak een zachte, zoete smaak en wordt vaak bestrooid met poedersuiker. De stol heeft de vorm van een langwerpig brood en wordt meestal geserveerd in plakken, vaak met boter of extra amandelspijs.
Het is een geliefde traktatie bij het kerstontbijt of –brunch, maar gaat er ook zeker bij de koffie wel in. Smeer er een lekkere dikke laag boter op en smullen maar!
Hoe lang nog houdbaar?
Heb je de kerststol niet helemaal op gekregen tijdens de feestdagen? Geen stress! Zo’n stol blijft gelukkig lekker lang goed. Een geopende stol kun je gewoon twee tot drie weken bewaren – zorg er wel voor dat je ‘m op een droge plek legt, zoals in je keukenkastje. Wil je nóg langer genieten van je kerstlekkernij? Hop, de vriezer in! Daar blijft hij minstens een maand perfect.
Wel is het goed om eerst even te kijken en te ruiken voordat je de kerststol eet. Ruikt het erg muf, of zie je schimmel zitten? Dan is het natuurlijk niet meer eetbaar.
- Kookfans
- Adobe Stock