Gezonder, gelukkiger én scherper dankzij vaker lopen.
Een wat groter rondje met de hond afleggen. 's Avonds na het eten een ommetje maken. Of een bushalte eerder uitstappen en het laatste stukje naar je werk lopen. Het doet allemaal wonderen voor je lichaam, volgens neurowetenschapper Shane O'Mara. Hij is er heilig van overtuigd dat niets de cognitieve krachten van het brein zo ontsluit als een paar comfortabele loopschoenen en gewoon de deur uitstappen.
"Niet hardlopen, geen crossfit, nergens aan gaan hangen," zegt de Ierse wetenschapper niet zonder humor. "Gewoon lopen, links-rechts, in een vloeiend eigen tempo, is een van de plezierigste ervaringen die je kunt hebben." Hij baseert dat niet alleen op zijn eigen liefde voor lopen, maar ook op stevig onderzoek, waar hij het vrolijke boek 'In Praise of Walking' over schreef.
O'Mara ziet het brein als motor en hart van welzijn en welbevinden: "Het heeft zich ontwikkeld om beweging te ondersteunen. Beweeg je minder, dan gaat het minder goed werken. Het gedijt op de prikkels van natuur, architectuur, straatleven en verkeer."
Als je wilt gaan hiken in de Veluwse wildernis, dan moet je dat vooral doen, maar de neurowetenschapper wil benadrukken dat lopen geen project hoeft te zijn waarvoor je een speciale uitrusting of omgeving nodig hebt. Een paar schoenen waar je lekker op loopt, dat is het enige waarover je hoeft te beschikken.
Verder maakt het niet zoveel uit of je nu in je eigen wijk kuiert of door het park of de Schotse Hooglanden. "Het zintuiglijk systeem werkt het best als we in beweging zijn," zegt hij. "Mensen die van de bank af komen, scoren hoger op eigenschappen als openheid en tevredenheid, ze zijn beter in het oplossen van problemen en ze hebben ook veel minder te maken met neerslachtige gevoelens."
O'Mara zegt ook: "Wandelen zorgt voor een soort regelmaat in de hersenen. Als je onrustig bent, zorgt het ritme van het lopen voor allerlei kalmerende processen in het brein die uitblijven als je blijft zitten. Een van de grote, vaak onderschatte superpowers van de hersenen is dat als je gaat lopen door de harder werkende zintuigen de interactie tussen hersenen en lichaam verandert. Dat komt deels door een betere bloedsomloop, maar ook omdat lopen elektrische pulsjes afgeeft in de hersenen. Zo zie je bij lopen het hele brein oplichten met theta-pulsjes die geweldig zijn om nieuwe dingen te leren en dingen te onthouden."
En als je nu wandelen niet als serieuze lichaamsbeweging ziet? "Dat is een grote vergissing," zegt O'Mara. "Je kunt beter de hele dag door op een rustige manier actief zijn dan een uur losgaan op de sportschool. Wat je ziet bij mensen die activiteitstrackers dragen is dat ze een uur heel intensief bezig zijn en daarna aanzienlijk minder. Ik ben niet tegen stevige inspanning, maar lopen is voor veel mensen haalbaarder en makkelijker in te passen in het dagelijks leven. Je hoeft niet te stretchen, er is geen warming-up of cool-down, je kunt nu gewoon meteen gaan."
Foto's (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in