'Waar loop jij nou tegenaan in het werk en thuis?'
Goede gesprekken over moeilijke onderwerpen voer je niet aan tafel, dat is algemeen bekend. Het gaat veel beter tijdens de afwas of tijdens een lange autorit, waarbij geen sprake is van direct oogcontact.
Het is dat directe oogcontact wat videomeetings vermoedelijk zo vermoeiend en vaak weinig effectief maakt. Al die gezichten zo vlak bij een lens – het komt al snel te dichtbij waardoor je minder open en spontaan bent dan je zou willen zijn.
Oplossing: samen wandelen. Met de ongelukkige puber (oké, het kost even tijd die van de bank te trekken). Met de zus die in de zorg werkt en moet huilen om alle corona-ontkenners. Of met een collega die je mist. Als je anderhalve meter afstand houdt, kan dat best .
Tip van wetenschapper Arthur Aron die jarenlang onderzoek deed naar gesprekken van mensen en hoe die invloed hebben op hun onderlinge band: maak er geen smalltalk van, maar stel echte vragen.
Bij pubers doe je dat het beste via een omweg: 'Die rellende jongeren, zag je die voorbij komen op de socials? Wat vind jij daar eigenlijk van?' Volwassenen kun je wat directer aanspreken: hoe gaat het nu echt met je? Wat ga je als eerste doen als we meer vrijheid krijgen? Wat vind je prettig aan deze periode? En waar loop jij tegenaan in het werk en thuis? Je zult merken dat het veel makkelijker praat bij het wandelen en bovendien zit je even niet achter een scherm, óók fijn.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in