Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Willem-Alexander: 'Mijn kinderen zijn niet blind en doof, ze zien alles op social media'

In de nieuwe podcastserie 'Door de ogen van de koning' praat Willem-Alexander ook over zijn kinderen en de nare kanten van social media.

Willem-Alexander podcast Edwin Evers

In de nieuwe podcastserie 'Door de ogen van de koning' kijkt koning Willem-Alexander terug op de eerste tien jaar van zijn koningschap. Het is een zeer beluisterenswaardige reeks, die een betere beeld biedt van het ambt en de man, en die soms ook even wat persoonlijker wordt. De opnames waren in januari en februari in de werkkamer van de koning op Paleis Huis ten Bosch. 

Over Amalia en de opvolging

Heb je het over een koningshuis, dan komt onherroepelijk de opvolging een keer ter sprake. Prinses Beatrix zat in totaal 33 jaar op de troon. Als Willem-Alexander hetzelfde zou doen, is Amalia 42 jaar als ze de troon bestijgt. Dat was ook de leeftijd die Beatrix had toen ze koningin werd.

RVD

Als Edwin Evers ZM vraagt of hij daar over nadenkt, antwoordt de koning: "Nee, daar denk ik niet over na. Regeren is vooruitzien, maar er zijn een heleboel factoren die meespelen. Ik weet niet wat er met mijn gezondheid gebeurt, je weet het gewoon niet. Over dat soort dingen wil ik niet nadenken."

"Ik gun Amalia natuurlijk een hele lange voorbereidingstijd, ook tijd voor zichzelf, tijd om een gezin te stichten - of wat ze ook maar wil doen - en zich goed voor te bereiden op haar toekomst. En dan zullen we ook, net als met mijn moeder, gezamenlijk een datum kiezen. Maar dat is echt een gezamenlijk overleg tussen Amalia en mij, en dat is in een verre toekomst."

Amalia, Alexia, Ariane en social media

Ooit groeiden prinsen en prinsessen op in een royal bubbel, tegenwoordig staan ze midden in het leven. Ze gaan naar gewone scholen, ze hebben een breed netwerk. En ze zitten natuurlijk net als hun leeftijdgenoten op social media.

ANP

Willem-Alexander krijgt veel mee van de kritiek die er op social media is, maar kan dat aardig van zich afschudden. "Vroeger werd er ook hard gescholden, en werden er de meest verschrikkelijke dingen gezegd, in de kroeg," zegt hij. "Maar nu staat het gewoon online, maar het zijn dezelfde dingen. Mensen moeten ook afreageren." In het begin vond hij het wel eens lastig. "Ik heb ermee moeten leren omgaan."

'Ze zien alles, ze horen alles'

Zijn kinderen zien óók alles wat er gebeurt. "Ze zijn niet blind en doof, ze zien alles op social media, ze lezen alles, ze horen alles. We sluiten ze nergens van af. En daar praten ze ook over. Ook met andere mensen, want het is best wel hard. Zeker als je opgroeiend kind bent, is dat heel vervelend. Kinderen hebben geen filter wat dat betreft, maar het is de realiteit, en daar moeten ze mee leren omgaan."

Zonder er verder op in te gaan zegt Willem-Alexander dat ze er 'hele open discussies' over voeren aan tafel in Huis ten Bosch. "Het raakt ze."

Het is heel belangrijk om hun gevoelens erover kwijt te kunnen, zegt de koning. "Ook om te begrijpen dat het niet persoonlijk is en dat ze het niet persoonlijk moeten nemen. Dat moeten ze leren."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in