Een kant van het land die je vermoedelijk niet kent.
Ooit was Afghanistan een monarchie en net als in Perzië (het huidige Iran) had de bevolking destijds meer kansen en vrijheden dan nu.
Ter illustratie: in 1972 liepen studentes in minirok door Kabul.
De laatste koning van Afghanistan was Mohammed Zahir Shah, die al op zijn negentiende aan de macht kwam, nadat zijn vader Mohammed Nadir Shah een aanslag niet overleefde (zó populair was de monarchie namelijk ook weer niet).
Mohammed sprak goed Engels en Frans en studeerde een tijdje in Frankrijk, maar had bitter weinig te vertellen. De ware macht lag in handen van zijn ooms Mohammad Hashim Khan en Shah Mahmoud Khan, die als premiers de dienst uitmaakten.
Voor hij op de troon kwam, trouwde hij piepjong al met zijn nicht (eerste graad, as you do) Humaira Begum. Ze kregen zes zonen en twee dochters, de oudste zoon is niet ouder geworden dan negen.
Als koningin-gemalin kwam Humaira eerst amper in beeld, maar ze kreeg na WOII een prominentere rol dankzij de Women’s Welfare Association die ze oprichtte.
In 1964 introduceerde een nieuwe grondwet vrije verkiezingen, een parlement, burgerrechten en vrouwenrechten. De royals deden intussen royal dingen, zoals staatsbezoeken afleggen, hier aan Japan...
...hier aan Hongarije...
...en ze bezochten ook Duitsland.
Deze foto is uit 1972, hun laatste jaar in Afghanistan. Toen koning Mohammed in 1973 even in het buitenland was voor een oogoperatie, pleegde zijn neef Mohammad Daoud Khan een staatsgreep. Mohammed trad een maand later vanuit Italië af en zei dat hij 'de wens van de bevolking respecteerde'.
Humaira werd onder huisarrest geplaatst, maar mocht zich later bij haar man in Italië voegen. Daar woonden ze in ballingschap in een huis met vier slaapkamers iets benoorden Rome. Financieel werden ze ondersteund door de Sjah van Perzië tot die zelf werd afgezet en verder waren ze afhankelijk van de gulheid van vrienden.
Humaira stierf in 2002, een paar weken voor ze terug had gemogen naar Afghanistan. Ze is begraven in het koninklijke mausoleum in Kabul. Mohammed keerde op zijn 87ste terug, toen er een einde kwam aan het bewind van de Taliban (die nu dus weer aan de macht zijn). Hij stierf in 2007 en is bijgezet bij Humaira.
Zou het land nog een monarchie hebben, dan was Mohammeds zoon Ahmad (het derde kind van Mohammed en Humaira, inmiddels 86) de huidige koning van Afghanistan. Hij woont in Virginia met zijn vrouw en drie kinderen, twee zonen en een dochter en schrijft poëzie.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in