Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vera Bergkamp onder vuur: 'Tweede Kamer is onveilige werkplek'

Roddelen, intimidatie, pesten: door onderzoek van de Universiteit Utrecht ligt voorzitter Vera Bergkamp onder vuur: 'Tweede Kamer is onveilige werkplek.'

Vera Bergkamp

Roddelen, discriminatie, seksuele intimidatie – ook in de Tweede Kamer is sprake van grensoverschrijdend gedrag en dat wordt de leiding aangerekend.

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer – onder leiding van voorzitter Vera Bergkamp – maakt zich schuldig aan 'intimideren, schofferen, buitensluiten, negeren en pesten'.

Onderzoek naar sociale veiligheid

Dat zeggen deelnemers in een onderzoek naar sociale veiligheid in het parlement. Volgens de onderzoekers zijn Kamerleden en ambtelijk leidinggevenden de belangrijkste bron van grensoverschrijdend gedrag in de Kamer. Het gaat onder meer om roddelen, zwart maken, discriminatie, (seksuele) intimidatie, maar ook om 'oneigenlijke druk om iets te doen dat tegen de regels ingaat of niet integer is'.

'Grote minderheid'

Een en ander blijkt uit onderzoek door de Universiteit Utrecht, dat later vandaag openbaar wordt, maar al uitlekte via het ANP. De klachten komen van een 'grote minderheid van de mensen die in de Tweede Kamer werken'. Verder blijkt dat zowel de sociale veiligheid van melders als die van beklaagden onvoldoende is geborgd.

Het onderzoek volgt op klachten over voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij zou hardvochtig met ambtenaren zijn omgegaan. Die affaire stond al niet op zichzelf: ook D66, PvdA en recent nog Forum voor Democratie hadden te kampen met incidenten rond grensoverschrijdend gedrag.

Leiding onder vuur

De leiding van de Tweede Kamer, waar Vera Bergkamp als voorzitter aan het hoofd staat, krijgt er flink van langs in een onderzoek naar sociale veiligheid in het hart van de Nederlandse democratie. Het onderzoeksrapport van de Universiteit Utrecht – in handen van De Telegraaf – telt 289 pagina's en beschrijft dat in de Kamer sprake is van 'meer dan een reeks incidenten' als het gaat om onveilig sociaal gedrag.

Extreme werkdruk

Volgens geïnterviewden worden hoge ambtenaren 'soms onder de voet gelopen door het presidium, waaronder de voorzitter'. Het presidium is het dagelijks bestuur van de Kamer, met daarin Kamervoorzitter Bergkamp en zeven andere parlementariërs. "Zij veroorzaken tamelijke extreme werkdruk, 'nee' zeggen is er niet of nauwelijks bij', aldus een geïnterviewde. "Dit wordt door de betrokken ambtenaren als sociaal onveilig ervaren, nog los van een overbelast gevoel."

Spanning op de werkvloer

Er is al jaren spanning tussen de lagere ambtenaren in de Tweede Kamer, hun leidinggevenden, maar ook met het presidium wat weer bestaat uit Kamerleden dat zich met de dagelijkse leiding van het parlement bemoeid.

Driehoeksrelatie

Dat is een soort driehoeksrelatie die 'concrete risico's oplevert'. Want Kamerleden hebben een unieke positie: zij kunnen niet worden ontslagen, terwijl ze wel flinke druk kunnen uitoefenen op de ambtelijke leiding. Die leggen op hun beurt de druk weer neer bij ambtenaren die onder gezag staan.

Ambtenaren hebben het gevoel dat ze geen 'nee' kunnen zeggen. Ook melden ze 'kleinerende opmerkingen', het 'delen van persoonlijke, vertrouwelijke informatie met anderen', 'sabotage en expres tegenwerken, pesten, schelden en schreeuwen'.

Bergkamp wordt niet bij naam genoemd

Hoewel de onderzoekers Kamervoorzitter Bergkamp niet bij naam noemen, stellen zij wel dat de klachten gaan over 'huidige en eerdere' presidiumleden. Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib stapte uit de politiek nadat er klachten over haar manier van optreden waren binnengekomen. De meldingen in dit nieuwe onderzoek gaan 'zeker niet alleen over het vermeende gedrag van de vorige Kamervoorzitter', benadrukken de onderzoekers.

Bergkamp heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van de Universiteit Utrecht

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images