'De appel in het paradijs', zo heet haar nieuwe boek.
Als programmamaker mocht Sonja Barend (80), ook bekend als de ultieme talkshowkoningin, van de VARA alles maken wat ze wilde. Het gaf haar de mogelijkheid zich te bemoeien met wat er om haar heen gebeurde. Nu de wereld om haar heen tot stilstand is gekomen komt het terug, de wil zich uit te spreken, haar gedachten over de wereld om haar heen te formuleren.
‘Kwesties en problemen lijken regelmatig op een variant van die van jaren geleden,’ schrijft ze in haar nieuwe boek De Appel in het Paradijs. ‘Ze zijn niet nieuw maar anders. Vaak ben ik verbaasd dat ze niet sneller worden opgelost door mensen met ervaring, die net als wij, vrijwel alles al eerder hebben meegemaakt en kunnen putten uit de kennis die ze toen hebben opgedaan.’
Of het nu gaat over racisme, politiek, opvoeding, of het milieu, geen onderwerp ontkomt aan de pen van Sonja Barend. Haar stem is helder en even krachtig als in de bestseller 'Je ziet mij nooit meer terug' (2017). Het is verfrissend om opnieuw geconfronteerd te worden met haar eigenzinnigheid en kracht.
'Het idéé dat ik later met een pluche beertje tegen mijn borst kinderliedjes zit te zingen'
En om meningen zit ze niet verlegen. "Alsof de ouderdom een schrikbeeld is," zegt ze in NRC. "Je ziet nooit leuke oude mensen die naar hun leesclub gaan, die de kleinkinderen van school halen of op weg zijn naar het Stedelijk Museum. Ze zitten altijd in hun rolstoel bingo te spelen, in achterlijke kleren. Nooit een potje schaak. Het idéé dat ik later met een pluche beertje tegen mijn borst kinderliedjes zit te zingen."
'De toekomst is kort. Dat is geen fijne gedachte'
Barend zegt het leven als oudere bijna volledig te omarmen. "De treurnis van oud worden is alleen dat je weet dat het niet zo zal blijven. De toekomst is kort. Dat is geen fijne gedachte. Als wij hand in hand door het park lopen en elkaar wijzen op iets moois, weten we allebei precies waar we aan denken: op een dag loop ik hier alleen."
De Appel in het Paradijs sluit aan bij haar decennialange werkzaamheden als interviewer en presentatrice van actualiteitenprogramma's: "Vroeger stond ik midden in het leven. Alles was bespreekbaar, alles kon een onderwerp zijn. Dat was een ongelofelijk heerlijk onderdeel van mijn leven."
Afgelopen week ging ze ook in op de coronabeperkingen. "Ik denk dat we dit alleen kunnen overwinnen als we het samen doen," zei ze en deed een beroep op meer solidariteit tussen jongere en oudere generaties. Jort Kelder, die eerder zei dat de economie wordt stilgelegd om '80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben' te redden, vindt Barend onverdraagzaam.
'Ik heb het echt vreselijk moeilijk met die mensen die staan te demonstreren'
"Ik vind dat zo verschrikkelijk, dat zo'n jong iemand die het net zo goed heeft als ik, hupsakee oude mensen aan de kant zet", zegt Barend. "We kunnen dit alleen maar overwinnen als we dat samen doen. Ik heb het echt vreselijk moeilijk met die mensen die staan te demonstreren. Zoals Viruswaarheid, of groepen mensen die demonstreren tegen een vaccin. Demonstreren? Nu even niet."
De appel in het Paradijs kost € 13
#dank voor het #kyken naar #OP1. #enmorgengezondweerop pic.twitter.com/Izzb70cT3p
— rachel franse (@rachelfranse) December 1, 2020
En vooruit, nog één keertje, dan!
Foto's (c) Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in