Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat gebeurt er met je oren als je zware oorbellen draagt? Experts waarschuwen voor blijvende schade

Het dragen van zware oorbellen kan misschien een elegante toevoeging zijn aan je look, maar experts waarschuwen dat dit modeaccessoire op lange termijn schade aan je oren kan veroorzaken. Van uitgerekte oorlellen tot zelfs gescheurde piercings: zware oorbellen zijn misschien minder onschuldig dan ze lijken.

oorbellen

Heb jij je weleens afgevraagd wat die grote, gedurfde exemplaren in je oren op de lange termijn teweeg brengen? HuffPost sprak met meerdere plastisch chirurgen over de gevolgen van zware oorbellen en probeerde erachter te komen hoe je schade kunt voorkomen.

Hoe zware oorbellen schade veroorzaken

Onze oorlellen zijn van nature elastisch en kunnen veel dragen, maar zware oorbellen belasten dit delicate weefsel op een manier die op de lange termijn permanente schade kan aanrichten. “Het dragen van zware oorbellen kan de neerwaartse zwaartekracht op de oorlellen stimuleren,” zegt Dr. Lyle Leipziger, hoofd plastische chirurgie van het North Shore University Hospital. “Dit kan resulteren in langwerpige, uitgezakte oorlellen.”

Volgens Dr. Saba Motakef, eveneens gecertificeerd plastisch chirurg, trekt het gewicht van zware oorbellen aan het weefsel, waardoor de huid zich uitrekt. Dit kan ertoe leiden dat het oorbelgaatje verandert in een langwerpige verticale spleet of, in extreme gevallen, volledig doorscheurt. “Het dragen van zware oorbellen gedurende langere tijd kan de oorlel permanent uitrekken,” zegt hij.

Daarnaast spelen leeftijd en de conditie van de huid een rol. De oorlellen verouderen samen met de rest van het gezicht en verliezen volume. Dit maakt ze vatbaarder voor uitrekken en verzakken.

Wie loopt het meeste risico?

Hoewel zware oorbellen voor iedereen belastend kunnen zijn, zijn sommige mensen gevoeliger voor schade:

  • Mensen met dunne of al uitgerekte oorlellen.
  • Mensen die eerder operaties of fillers hebben gehad om verslapte oorlellen te corrigeren.
  • Mensen met bindweefselstoornissen zoals het Ehlers-Danlos-syndroom.
  • Mensen met een auto-immuunziekte, zoals lupus, die de huid kwetsbaarder maakt.
  • Personen die hun oren recent (in de afgelopen drie tot zes maanden) hebben laten piercen.

Experts raden aan om op te letten voor tekenen van roodheid, pijn of beginnende verslapping. Zodra je deze symptomen opmerkt, is het tijd om je oren rust te gunnen.

Hoe kun je schade voorkomen?

Gelukkig zijn er manieren om je oren te beschermen zonder helemaal afscheid te nemen van je favoriete accessoires. Lichtere oorbellen of clip-ons zijn goede alternatieven, en er zijn speciale achterkantjes die de druk van zware oorbellen verminderen. Dr. Motakef adviseert om deze hulpmiddelen te gebruiken als je toch zware oorbellen wilt dragen.

Voor degenen die al schade hebben opgelopen, bieden fillers en chirurgie uitkomst. In milde gevallen kunnen injecties met fillers de oorlellen opvullen en verzakking verminderen. Ernstigere schade, zoals gescheurde oorlellen of langwerpige piercings, vereist een chirurgische ingreep.

“Een oorlelcorrectie wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt 30 minuten tot een uur,” zegt Leipziger. Tijdens de operatie wordt de beschadigde huid verwijderd en krijgt de oorlel een nieuwe, symmetrische vorm. Na de ingreep kan het oor opnieuw worden gepiercet, maar niet op dezelfde plek als het oorspronkelijke gaatje. “Het opnieuw piercen moet minstens drie maanden na de reparatie gebeuren, en dan net boven of onder het vorige gaatje,” adviseert hij.

Een gewaarschuwd oor telt voor twee

Zware oorbellen mogen dan een blikvanger zijn, ze zijn niet zonder risico. Als je je oren gezond wilt houden, overweeg dan om vaker voor lichte alternatieven te kiezen en je oren de rust te gunnen die ze nodig hebben. En zoals Dr. Levine het samenvat: “Gewicht zetten op een gevoelig gebied is nooit ideaal. Zorg dat je oorlellen goed worden ondersteund en voorkom dat tijdelijke mode een blijvend probleem wordt.”

Dus, voordat je die glamoureuze zware oorbellen weer tevoorschijn haalt, vraag jezelf af: zijn ze het waard? Je oren zullen je dankbaar zijn.

Mode & Beauty
  • Huffpost
  • Adobe Stock