Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom je in de zomer je ogen extra aandacht zou moeten geven

Je ogen kunnen namelijk makkelijk beschadigd raken, en niet alleen door de zon...

Woman with sunglasses

Waarbij je tijdens de zomerperiode al gauw achterover aan het relaxen bent, wil je wel rekening houden met deze dingen betreft je oogverzorging. De veelvoorkomende fouten die mensen maken voor hun ogen hebben we op een rijtje gezet. En we kunnen je al verklappen dat het niet alleen door de zon komt.

UVA- en UVB-straling

De zon is het meest voor de hand liggende gevaar voor je ogen. Niet alleen wanneer je aan het zonnen bent, maar bijvoorbeeld ook wanneer je op het terras zit met een verfrissende cocktail kun je je ogen al beschadigen.

Door je ogen niet (goed) te beschermen kun je zonschade oplopen, en dat kan grote gevolgen hebben. Denk aan staar, netvliesziekte en zelfs oogkanker. Dr. Nicole Bajic, oogarts bij de Cleveland Clinic, raadt aan om zonnebrillen te dragen met 100% UV-bescherming of UV 400. Deze zonnebrillen beschermen je tegen schadelijke UVA- en UVB-straling. Brillen met lichte glazen of felle kleuren beschermen je ogen niet optimaal en laten daardoor te veel licht binnen. Dit heeft ook te maken met het wijder worden, of vernauwen, van je pupil. Door je ogen te bedekken met een, al dan niet beschermende zonnebril, denken je pupillen dat je binnen bent. Hierdoor verwijden je pupillen en laten ze meer licht door. Wanneer je dus buiten bent, kan dat heel erg gevaarlijk zijn voor je ogen.

Voor degenen die hun zomerse outfit af willen maken met een zonnebril, worden groene glazen aangeraden door onlangs gepensioneerde optometrist, Robert Messinger. Grijze of groene G-15-lenzen, zoals die op veel klassieke Ray-Bans, behoren tot de meest effectieve lenzen voor bescherming tegen de zon, aldus Messinger. De prijs van een zonnebril geeft geen indicatie over hoe goed een zonnebril is. Goedkope zonnebrillen kunnen ook een goede bescherming bieden, terwijl een duurdere zonnebril een minder goede bescherming biedt. Zorg er dus voor dat je naar het kaartje van je zomerse accessoire kijkt of deze een goede bescherming biedt.

Check je oogdruppels

Het kan maar zo zijn dat je tijdens de zomermaanden last hebt van rode, jeukende of droge ogen. Door het gebruik van oogdruppels kan dit verholpen worden. Maar houd wel in je achterhoofd dat dit niet zonder gevaar is.

Allergieën, alcoholgebruik, of toch je strandbuurman die zijn handdoek uitklopt? De redenen om oogdruppels te gebruiken zijn eindeloos, denk nu ook niet meteen dat je oogdruppels meteen moet verbannen uit je leven. Maar let wel op een aantal dingen. Je wil niet dat je oogdruppels verlopen zijn, of dat het flesje die je gebruikt, in aanraking is gekomen met een infectie. Gooi deze dan meteen weg. Soms komt het voor dat oogdruppels na 24 uur na openen weggegooid moeten worden. Controleer dus altijd het etiket voordat je oogdruppels gebruikt!

Zwem niet met lenzen

Hygiëne is enorm belangrijk voor lenzendragers. Zo kunnen lenzen bij het zwemmen het al hélemaal een bron van vreselijke zichtbedreigende bacteriële infecties worden. Ga nooit met je contactlenzen zwemmen, zeggen zowel Messinger als Bajic. Dit geldt voor zowel in heet zwembad als in de zee. "Contactlenzen zijn sponzen; ze zuigen alles op," zei Messinger. "In het zwembad heb je natuurlijk chloor - dat wil je niet de hele dag in je ogen hebben. Maar in de zee of andere wateren heb je insecten. Je lichaam heeft een mechanisme om dingen weg te spoelen en schoon te maken, maar met contactlenzen houd je die dingen veel langer in je ogen."

Een oplossing? Kun je je lenzen niet missen bij een duik in het water of bij het baantjes trekken, draag daglenzen die je na het zwemmen kan weggooien. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over een vieze lens.

Mocht je last hebben van oogpijn of irritaties die niet weg gaan na het spoelen met schoon water of oogdruppels, raadpleeg dan een plaatselijke oogarts. Een oogarts heeft de juiste apparatuur om te onderzoeken waar je oog last van heeft. De spoedeisende hulp heeft dat daarentegen minder goed apparatuur voor zulk onderzoek.

Lifestyle
  • HuffPost
  • Adobe Stock