Als je in de winter met je auto op pad gaat, moet je met een aantal dingen rekening houden. Het is namelijk verboden om nog met bevroren ruiten de weg op te gaan. Wanneer je geen zin hebt om je auto goed sneeuw- en ijsvrij te maken kun je immers een kostbare serie paarsgerande enveloppen op de deurmat opleveren.
Boete
Bij onze zuiderburen gaan ze nog een stapje verder, want de Belgische politie zou je namelijk zomaar een boete kunnen geven voor het dragen van een lekker dikke winterjas in de auto.
Volgens verkeersexpert Stef Willems kan die heerlijk warme parka ervoor zorgen dat je de lokale wegenverkeerswet overtreedt. Wanneer oom agent merkt dat je onfatsoenlijk rijgedrag vertoont en hij dit kan kan toewijzen aan je te dikke jas, sjaal of handschoenen, dan krijg je onverbiddelijk een prent. "[Rijden met een dikke jas] is niet altijd een goed idee en kan je zelfs een boete opleveren. Artikel 8.3 van de wegcode schrijft voor dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen, de vereiste lichaamsgeschiktheid moet hebben en over de nodige kennis en rijvaardigheid moet beschikken", aldus Willems.
Gevaarlijk
"Als je winterkleding je verhindert je voertuig goed te besturen, dan is dat mogelijk een overtreding van de derde graad. Houdt de politie je tegen, bijvoorbeeld omdat je aan het zwalpen [zwalken] bent, dan kan dat jou een boete van 174 euro opleveren." Oei!
Dikke winterjassen kunnen volgens Mr. Willems niet alleen gevaarlijk zijn voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid. Al die extra stof vergroot immers de afstand tussen je lichaam en de gordel: "Hoe dikker de jas, hoe meer speling er zit tussen de gordel en je lichaam. En dus hoe harder de klap wanneer je een ongeval hebt."
De jas dan maar uitdoen is echter ook geen goed idee. Althans, niet tijdens het rijden. Willems adviseert dat je de auto toch even stilzet bij het omkleden: "Krijg je het toch te warm eens je aan het rijden bent, zet je wagen dan aan de kant om je jas uit te doen. Probeer dat vooral niet tijdens het rijden."
Overigens zijn ze in Spanje ook streng aan het controleren op deze regel. Hier riskeer je een boete van maar liefst 200 euro. Je bent dus gewaarschuwd!
- Autobahn.eu
- Adobe Stock