Over sillage, het heilige half uurtje en layering.
‘Breng je lievelingsgeur aan op de plekken waar je gekust wilt worden.’ Die tip van Coco Chanel nemen we vast mee. Andere do’s-and-don’ts rond parfum zetten we op een rij. Hoe kies je bijvoorbeeld jouw ideale luchtje?
1 Less is more
Wanneer je een geur verstuift, geldt bovenal één regel: less is more. Zorg altijd voor een subtiele zweem om je heen, wat Fransen ook wel zo mooi sillage noemen. Dit komt erop neer dat een ander jouw parfum eigenlijk pas mag ruiken als die je gedag zoent of iets in je oor fluistert. Ruik je jezelf nog een halfuur nadat je parfum hebt verstuift, dan ben je in elk geval te enthousiast geweest.
Draag bij officiële gelegenheden (bruiloft, begrafenis) en zakelijke afspraken (vergadering, sollicitatie) sowieso geen uitgesproken zwaar oriëntaals parfum, oftewel een geur die je aan de omgeving ‘opdringt’. Dat geldt net zo goed voor een eerste date: mannen ervaren een overdone kruidige, fruitige of te zoete wolk doorgaans als afknapper. Aquatische en frisse, zachtzoete bloemengeuren blijken heren het best te bevallen.
2 Zo kies je een match
Als je wil weten of een geur bij je past, is een wolk in het luchtledige verstuiven en daar vervolgens je neus in hangen niet de juiste manier. Dan snif je namelijk alleen de topnoten; de midden- en basisnoten volgen later en die bepalen hoe een geur écht ruikt. Wat je in dat geval ruikt, zegt ook weinig over wat het parfum bij jou doet, hoe de geurnoten zich op jouw huid ontwikkelen – iets dat beïnvloed wordt door de zuurgraad van je huid.
In principe kun je pas na een half tot een heel uur goed beoordelen of een geur bij je past. Wrijf je direct na verstuiving altijd automatisch je polsen tegen elkaar? Dit wordt als not done beschouwd, maar is heus geen parfumzonde. Door de wrijving creëer je hooguit meer warmte, waardoor de topnoten sneller vervliegen en het hart direct naar de voorgrond komt.
3 Hou het persoonlijk
Koop nooit een geur omdat die bij een ander zo lekker ruikt. Wat bij de één goddelijk geurt, kan bij de ander simpelweg stinken. Dat heeft wederom te maken met je lichaamsgeur, die bepaald wordt door je immuunsysteem. Dat creëert een bacterieel laagje op je huid (de zuurgraad dus), waardoor jouw specifieke lichaamsgeur ontstaat, net zo uniek als een vingerafdruk.
Bij het zoeken naar een partner schijnen we onbewust af te gaan op die unieke lichaamsgeur – uit onderzoeken blijkt zelfs dat de voorkeur uitgaat naar iemand met een totaal tegenovergestelde lichaamsgeur. Om te weten of een parfum echt bij je past, breng je deze rechtstreeks aan op je eigen huid en wacht je minstens dertig minuten. Dan pas ruik je de geur zoals die zich bij jou ontwikkelt.
4 Je parfumgarderobe
Al hou je ongetwijfeld enkele alltime favorieten die je het allerliefst draagt, het is zeker aan te raden een zogeheten ‘parfumgarderobe’ aan te leggen. Dan kun je op elk moment (afhankelijk van de gelegenheid, de stemming en het seizoen) een passend parfum kiezen – een ingetogen bloemig luchtje voor werk, een zwoelere eau als je op stap gaat, een opwekkend parfum bij een sombere bui, en zo meer.
Tip: in de haute-parfumeriecollectie L’Art & la Matière van Guerlain vind je tientallen uiteenlopende geuren, geschikt voor elk moment. Twee of drie geuren mixen tot een unieke eigen eau kan ook. Een aantal merken, zoals Jo Malone Londen, is groot voorstander van deze methode – bij een counter kun je je hierover laten adviseren (onder meer bij de Bijenkorf).
5 Comfortgeur
Misschien heb je een signature smell, een parfum dat je omgeving specifiek met jou associeert. Het kan gebeuren dat zo’n succesnummer ineens niet meer zo lekker is. Hou daar rekening mee. Dit komt dan door een verandering in de zuurgraad van je huid, bijvoorbeeld door lichamelijke veranderingen (ouderdom, hormonen, je voedingspatroon).
Ook als je een bepaald parfum regelmatig tijdens een stressvolle of vervelende periode hebt gedragen, kan je beleving ervan veranderen. Die vervelende gebeurtenissen worden namelijk samen met de geur in ons geheugen opgeslagen, waardoor deze altijd negatieve associaties zal oproepen. Andersom geldt het ook: een geur die je bijvoorbeeld tijdens een fijne zomervakantie hebt gedragen, wordt positief opgeslagen in je geheugen. Zo’n geur noemen we ook wel een comfortgeur.
6 Layeren
De meeste geuren zijn na een paar uur verflauwd. Maar als je de huid van top tot teen en laag voor laag in dezelfde geur hult, ook wel layeren genoemd, blijft die urenlang subtiel aanwezig. Hij ‘danst’ als het ware om je heen, wat je ook met een wolk hair mist voor elkaar krijgt – in haar blijven geurmoleculen langer hangen.
De layeringmethode is in elk geval een mooi ritueel voor de winter. Je start met de geparfumeerde bodycare, zoals badolie of showergel, en vervolgt met een laagje bodylotion of -crème van dezelfde lijn, waarna je eigenlijk al voldoende voorzien bent. Eventueel kun je, bijvoorbeeld vlak voor je de deur uitgaat, nog wat parfum aanbrengen op strategische pulse points, zoals achter je oren, in je nek en op je polsen. Dit bedoelde ook Coco Chanel; daar waar de huid dun en warmer is, blijft een parfum langer aanwezig.
7 Ken je parfumfamilie
Toen het aanbod nieuwe parfums per seizoen nog op één hand te tellen was, deed men weleens een poging de ‘parfumfamilies’ aan bepaalde types en haarkleuren te koppelen. Zo zouden natural blondes doorgaans op aquatische bloemengeuren vallen en iedereen met donker haar op sterkere geuren met kruidige tot houtachtige aroma’s.
Maar nu het aanbod enorm is en de vaste parfumwetten behoorlijk vervaagd zijn – chypre fougère-geuren voor dames, rozen voor heren en zo meer – is er eigenlijk geen leidraad meer. Met de jaren ontdek je sowieso wel of je op parfums met musk, patchoeli of vanille valt, of je meer van rozen houdt of dat je juist liever 24/7 de zomer om je heen hebt hangen met oranjebloesem of jasmijn. Zo kun je ook naar een nieuwe geur zoeken: kijk welke ingrediënten in jouw favoriet verwerkt zijn, dan heb je enigszins een idee in welke hoek je het moet zoeken.
8 Bewaar je parfum goed
Hoe prachtig flacons vaak ook zijn, je kunt ze het beste in de verpakking bewaren – zeker als ze van transparant glas zijn. Zowel licht als hitte en temperatuurschommelingen dragen bij aan de afbraak van de geurstoffen. Bewaar parfumflessen dus sowieso niet in de badkamer, maar op een koele, donkere plek.
Hou ook de kleur van de ‘jus’ in de gaten: als deze donkerder kleurt wordt het parfum vaak ook zuur en zwaar. Doorgaans heeft een parfum na een jaar wel zijn kracht verloren – zelfs met deze bewaarvoorschriften. En dan is het tijd om op zoek te gaan naar een fijn nieuw flesje.
Deze reportage heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan. Foto © Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in