Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

11 prangende vragen over injectables

Injectables kunnen fraaie effecten opleveren, maar waar moet je op letten als je een verkwikkende prik overweegt? Elf prangende vragen én antwoorden!

11 prangende vragen over injectables

'Well-rested is mooier dan 'jonger'.

Met botox en fillers kun je tegenwoordig een prachtig effect bewerkstellingen. Waar moet je op letten als je een verkwikkende prik overweegt? Nouveau geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

1 WAAROM EEN PRIK ALS JE AL GOEDE HUIDVERZORGING GEBRUIKT?

Expressierimpels, zoals een frons, kun je met skincare nooit volledig laten verdwijnen. Na één prik botox daarentegen is die frons al binnen enkele weken verzacht tot verdwenen. Ook een filler geeft een sneller en opvallender resultaat. De vloeistof, zoals de vochtbindende stof hyaluronzuur, dringt door tot de diepere huidlagen, waar een crème of serum nooit kan komen. De rimpel wordt vrijwel direct opgevuld en kan er maandenlang zo uit blijven zien. Tegelijkertijd: MET GOEDE, ANTI-AGING HUIDVERZORGING KUN JE HET RESULTAAT VAN EEN BEHANDELING MET FILLERS OF BOTOX WEL VERSTERKEN EN ZELFS LANGER BEHOUDEN. Zo bestaan er inmiddels specifieke serums, bijvoorbeeld met peptiden, die een kalmerend effect hebben op de bovenste huidlaag. Uit onderzoek blijkt dat je met zulke formules de tijd tussen botoxbehandelingen enigszins kunt oprekken (kijk bij merken als La Prairie, Biotulin en Natura Bissé).

2 HOE WERKT BOTOX PRECIES?

Kort gezegd, legt botox een spiercontractie stil, waardoor de huid niet meer telkens in- en uitgevouwen wordt (wat de rimpel veroorzaakt). De werkzame stof is botulinetoxine, een neurotoxisch gif dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Dat is EEN TYPE EIWIT, DAT OP DE ZENUWCELLEN INWERKT DOOR ZE DUS TIJDELIJK UIT TE SCHAKELEN, waardoor de spiertjes geen kans meer krijgen om samen te trekken. De botulinetoxine zorgt er dus enkel voor dat expressie- of mimiekrimpels voor even verdwijnen, maar draagt verder niet bij aan verbetering van de huidconditie, hydratatie of versteviging.

3 WAT DOET EEN FILLER?

De naam verraadt het al: EEN FILLER VULT OP. Zowel oppervlakkige lijntjes als diepere rimpels, maar ook een holte onder de ogen (wallen) of in de lippen. Een filler bevat een afbreekbare vloeistof, zoals hyaluronzuur, die rechtstreeks onder de huid wordt geïnjecteerd om doelgericht één rimpel te vullen, maar ook in een breder gebied verspreid kan worden. Daarnaast bestaan er hyaluronzuurfillers waarin een collageenstimulator is verwerkt, om de natuurlijke aanmaak van collageen te bevorderen. Dat verbetert de stevigheid van je gezichtshuid.

4 WELKE ZONES IN HET GEZICHT KUN JE LATEN BEHANDELEN MET BOTOX?

De frons is het populairst, vaak in combinatie met enkele prikken in het voorhoofd om de horizontale lijnen ook te verzachten, anders kan het opvallen dat enkel het driehoekje tussen je wenkbrauwen ‘strak’ blijft. Het wordt ook gebruikt voor een subtiele wenkbrauwlift als je een chirurgische ooglift wilt uitstellen. Steeds populairder wordt de behandeling van een zogenoemde rabbit nose: de horizontale lijntjes naast de neusvleugels. In sommige gevallen kan botox rondom de mond worden ingespoten, bijvoorbeeld als een zeer sterke spiersamentrekking tot de beruchte ‘plooirok’ heeft geleid. EEN ERVAREN ARTS KAN JE DAAROVER ADVISEREN. Wil je de eerste keer slechts een heel subtiel effect, dan kun je naar de laagste dosering - ook wel aangeduid als ‘baby botox’ - vragen.

5 OP WELKE PLEKKEN KUN JE HET BESTE FILLERS NEMEN?

Fillers worden het meest gebruikt om LIPPEN MEER VOLUME TE GEVEN, EEN DIEPE NEUSLIPPENPLOOI OF MARIONETLIJNEN TE VERZACHTEN. Ze zijn ook geschikt voor traangootjes, zodat donkere kringen verminderen of verdwijnen. Zelfs grotere zones kunnen met fillers behandeld worden, zoals rimpelige handen (de geulen tussen de aderen) of verticale lijnen in een zonbeschadigd decolleté. In opkomst zijn ook de combi-behandelingen, waarbij een behandelplan met zowel fillers als andere cosmetische ingrepen wordt opgesteld, om het mooiste resultaat te bereiken. Denk aan een chemische peeling, laser-facial, microdermabrasie, PSP of Ultherapy, bijvoorbeeld.

6 MOET JE HET VAAK BIJHOUDEN, ALS JE ER EENMAAL AAN BEGINT?

In principe houdt botox zo’n drie tot zes maanden. Dat is wel afhankelijk van de dosering, de behandelzone en hoe sterk de spierwerking is in je gezicht. De spieren herwinnen in elk geval altijd weer, na enkele maanden, hun kracht. En dan zie je rimpels of lijntjes ook weer langzaam verschijnen. Na een behandeling zie je overigens niet direct resultaat: een week na de behandeling wordt het effect duidelijker zichtbaar. En het optimale resultaat kun je na ongeveer twee weken pas goed beoordelen. Hoe lang de filler houdt, hangt mede af van factoren als het merk en de behandelde zone; HET VARIEERT VAN ZES MAANDEN TOT EEN JAAR. Tip: als je net botox hebt laten zetten, kun je beter twee weken wachten met een bindweefselmassage. Ook wanneer je een facial laat doen, is het handig om te vermelden dat je fillers of botox in het gezicht hebt.

7 ‘ZIET STRAKS IEDEREEN DAT IK BEHANDELD BEN?’

Jarenlang associeerden we botox en andere injectables met beelden van opgeblazen lippen - ‘duck face’-, hamsterwangen of een volledig expressieloos gezicht. Die beelden zijn intussen totaal achterhaald. Je kunt met een fillerbehandeling of botox heus een heel natuurlijk resultaat bereiken. Sterker nog, de meeste artsen in Nederland hebben zich juist daarin gespecialiseerd. Het zal je verbazen hoeveel vrouwen injectables hebben, zonder dat je iets ziet. HET ENIGE WAT OP DEN DUUR OPVALT, IS DAT ZE NIET OUDER WORDEN; MAAR OOK NIET JONGER LIJKEN. Ziehier het vakwerk van een goede cosmetisch arts. Dat wordt ook wel het ‘wellrested effect’ ge-noemd: je ziet er niet zozeer jonger, maar opvallend relaxed en uitgerust uit.

8 WAAR MOET JE NOG MEER OP LETTEN?

Ga goed geïnformeerd te werk; je laat immers iets ín je huid injecteren. JE KUNT OOK EEN CONSULT AANVRAGEN bij een arts, voordat je iets laat doen. Als het goed is, wordt er bij de kliniek een rapport bijgehouden van de behandelingen (dosering, zones) die bij jou zijn toegepast. Er zijn enkele A-merken waar vooraanstaande behandelaars in Nederland het liefst voor kiezen, zoals Botox®, Vistabel®, Restylane®, Juvéderm®, Azzalure®, Profhilo®, Dysport®, Bocouture® en Radiesse®.

9 HOE KOMT HET DAT DE PRIJZEN SOMS ZO UITEENLOPEN?

Al werken erkende klinieken en deskundige artsen in Nederland over het algemeen dus met gerenommeerde merken, het gebeurt nog steeds dat er bijvoorbeeld botulinetoxinemerken uit China – zelfs via alibaba.com aangeboden – gebruikt worden. Dat resulteert in veel lagere kosten voor de consument. De richtlijn is: ALS DE PRIJS STERK AFWIJKT VAN DE PRIJZEN DIE JE IN HET ALGEMEEN ONLINE BIJ KLINIEKEN TEGENKOMT, MOET JE OPPASSEN. De prijs voor één behandelzone botox varieert in Nederland over het algemeen tussen €100 en €150. Goedkoop is overigens ook vaak ‘duurkoop’: het product is veel sneller uitgewerkt dan dat van kwalitatieve merken.

10 HOE VIND JE EEN DESKUNDIGE ARTS?

Let op een certificatie van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. Daarin zijn de cosmetisch artsen verenigd die voldoen aan het profielspecialisme cosmetische geneeskunde en die staan ingeschreven in het register van de KNMG – Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst. De NVCG hanteert sinds 1 juli 2019 de richtlijn: ALLEEN EEN ‘COSMETISCH ARTS KNMG’ IS AANTOONBAAR BEKWAAM. Op de nvcg.nl kun je heel gemakkelijk op postcode naar artsen en klinieken zoeken.

11 EN HOE STAAT HET MET DE NEGATIEVE VERHALEN OVER FILLERS EN BOTOX?

Zoals geldt voor elke medische of cosmetische ingreep, is er altijd enig risico. Alleen komen de sporadische missers vaak groots onder de aandacht in de media, terwijl botox een van de meest geboekte cosmetische behandelingen is; wereldwijd zes miljoen keer per jaar. Botox is aanvankelijk ontwikkeld voor medische indicaties (spierspasmen, urineverlies) en wordt bijvoorbeeld ook al jaren succesvol ingezet tegen overmatige transpiratie, tandenknarsen en migraine. Daarbij werken gerenommeerde (NVCG-)artsen en klinieken in Nederland alleen met merken die door de (Amerikaanse) FDA zijn goedgekeurd en veilig bevonden voor gebruik. VEEL ARTSEN WACHTEN ENKELE JAREN VOORDAT ZE MET EEN NIEUW ONTWIKKELDE FILLER GAAN WERKEN, totdat er voldoende zekerheid is over de veiligheid en werkzaamheid. In Nederland mogen klinieken bovendien alleen nog maar met semipermanente fillers, zoals hyaluronzuur, werken. Die worden na verloop van tijd vanzelf door je lichaam afgebroken. Behandelingen met permanente fillers, zoals siliconenolie in het gezicht, zijn sinds 2015 verboden.

Illustratie en foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in