Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zo houd je je huis koel tijdens warme zomerdagen

Een goede voorbereiding is het halve werk.

koel

Hoewel het af en toe net herfst lijkt, zijn we al midden in de zomer. De temperaturen kunnen nog best flink oplopen. Heerlijk om van het mooie weer te genieten, maar binnen wil je het graag lekker koel houden. Zeker als je thuiswerkt of kleine kinderen hebt die overdag thuis zijn. Hoe zorg je ervoor dat je huis aangenaam koel blijft, zonder meteen een fortuin kwijt te zijn aan energie? Hier volgen enkele praktische tips.

Hou de zon buiten

De belangrijkste warmtebron in huis is directe zoninstraling door de ramen. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken, zeker op het heetst van de dag. Enkele manieren om dit te doen:

• Doe gordijnen, luxaflex of rolluiken dicht aan de zonkant. Hoe dichter het materiaal, hoe beter het isoleert. Speciale zonwerende raambekleding is het meest effectief.

• Laat screens of zonneschermen aan de buitenkant van het raam zakken. Dit stopt de zon al voordat deze het raam bereikt. Heb je nog geen screens, dan kun je ze beter nu bestellen!

• Creëer schaduw met bomen, struiken of een zonnescherm en pergola aan de buitenkant voor ramen op het zuiden en westen.

• Zet ramen die direct in de zon staan niet onnodig open. Hierdoor warmt het binnen snel op.

Ventileer slim

Slim ventileren is essentieel om de warmte buiten en de koelte binnen te houden. Wat kun je doen:

• Zet ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds als het buiten afkoelt ramen en deuren tegen elkaar open. Zo ontstaat er trek en kan koele lucht naar binnen stromen.

• Gebruik een ventilator om de luchtcirculatie te bevorderen. Zet hem voor een open raam om koele lucht naar binnen te blazen.

• Doe overdag ramen en deuren dicht als de temperatuur buiten oploopt. Zo blijft de koelte van de nacht langer hangen.

• Ventileer zowel op de begane grond als op de bovenverdieping. Warme lucht stijgt op, dus de benedenverdieping blijft sowieso koeler.

Beperk warmtebronnen 

Allerlei apparaten in huis produceren warmte en werken als een soort kacheltjes. Probeer het gebruik hiervan te beperken:

  1. Zet computers en televisies niet onnodig aan. Schakel ze helemaal uit als je ze niet gebruikt.
  2. Kook en bak zo min mogelijk. Maak bijvoorbeeld koude maaltijden zoals salades. Of gebruik de magnetron of airfryer in plaats van de oven.
  3. Was ‘s avonds of ‘s nachts als het koeler is. Was op lagere temperaturen.
  4. Douche kort en niet te heet. Een koele douche is sowieso lekker met warm weer.
  5. Schakel apparaten en opladers uit als je ze niet gebruikt. Ook stand-by verbruik genereert warmte.

Maak gebruik van koele zones 

Niet alle ruimtes in huis warmen even snel op. Maak slim gebruik van de koelere plekken:

• Verblijf zoveel mogelijk beneden. Warme lucht stijgt, dus boven is het vaak warmer.

• Kamers aan de noordkant van het huis blijven koeler dan die aan zuid- en westkant. Verschuif je werkplek indien mogelijk.

• Een goed geïsoleerde zolder blijft langer koel. Overweeg dus om te isoleren. Informeer ook naar subsidies voor isolatie en duurzame aanpassingen in huis, zoals dubbele beglazing.

• De kelder of garage is vaak een koele plek om te werken of te ontspannen. Als de ruimte daarvoor geschikt is, kun je overwegen om daar tijdelijk te gaan zitten.

Overweeg een airco of warmtepomp

Heb je last van aanhoudende hitte of wil je echt optimaal gekoeld worden? Dan is een mobiele airco of split unit de beste optie. Let wel op het energieverbruik. Een zuinige optie is een warmtepomp: die kan zowel koelen als verwarmen. Heb je zonnepanelen? Dan zit je qua gebruik van de airco zeker goed! Kies bij aanschaf voor een energiezuinig model en stel de airco niet kouder in dan 24-25 graden. Zo bespaar je energie en voorkom je grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten.

Groen is koel

Groen zorgt voor koelte en biodiversiteit, ook in je tuin. Hoge bomen of struiken zorgen voor schaduw op de gevel en lage begroeiing voor schaduw op de grond. Ook dat scheelt enorm, want als er tegels liggen, kunnen deze enorm opwarmen en deze warmte ook weer afgeven aan het huis. Je kunt zelfs een verticale tuin of een groendak overwegen. Dat is een perfecte, natuurlijke manier van isoleren. In de zomer blijft het lekker koel en in de winter houdt het de warmte vast in huis.

Met deze tips blijft je huis lekker koel

Door slim om te gaan met zonlicht, ventilatie en warmtebronnen in huis kun je de temperatuur binnen best een paar graden lager houden dan buiten. Zo kom je de zomer wel door! En mocht het echt te warm worden, dan biedt een energiezuinige airco of warmtepomp uitkomst. Op deze manier creëer je niet voor een warm welkom voor je gasten, maar voor een heerlijke, koele ontvangst. Dat zorgt voor een goede eerste indruk van je huis. 

Lifestyle
  • Adobe Stock