Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Van wat te dragen tot met wie te vliegen: 8 regels waaraan royals zich moeten houden

Er zijn natuurlijk ontzettend veel protocollen waar een koningshuis zich aan moet houden. Dit geldt ook voor de leuke reisjes die de royals maken. Van wat te dragen, met wie te vliegen en zelfs wat in te pakken: voor deze reizen gelden veel strenge regels. Er is trouwens wel één regel die regelmatig gebroken wordt. 

elizabeth

Het leven van een royal gaat niet altijd over rozen. Vooral de Britse royals moeten zich strikt aan erg strenge regels houden. Dit zijn de acht regels waar leden van het Britse koningshuis – en wellicht ook andere koningshuizen over de wereld – zich aan moeten houden als ze op reis zijn.

Neem altijd een zwarte outfit mee

Als royals op reis zijn moeten ze altijd rouwkleding bij de hand hebben. Deze regel werd ingevoerd toen wijlen koning Elizabeth dit niet bij zich had in 1952. Op het moment van de dood van haar vader, koning George VI, waren de toenmalige prinses Elizabeth en prins Philip op koninklijke tournee door Afrika. Het koninklijke echtpaar was in Kenia toen het nieuws over haar vader bekend werd.

Embed from Getty Images

Koningin Elizabeth en prins Philip stappen uit het vliegtuig na horen overlijden vader, koning George VI 1952.

Een regel binnen het koninklijke huis is dat na de dood van een monarch, de andere leden van de familie alleen in het zwart gezien mogen worden. Best een trieste regel natuurlijk, maar omdat wijlen koningin Elizabeth dit niet bij zich had op haar trip mocht ze het vliegtuig niet verlaten totdat er een zwarte outfit was gebracht.

Omkleden in het vliegtuig

Hoewel wij waarschijnlijk in ons kloffie uit het vliegtuig stappen, zien de royals er altijd netjes uit. Hoe komen die royals toch altijd piekfijn uit het vliegtuig na een lange vlucht? Ze kleden zich om tijdens de vlucht.

Embed from Getty Images

Prins William en prinses Kate

Marcie Moody, royal expert, schreef in Town & Country: "Briefings worden op het laatste moment in het vliegtuig gegeven en de royals kleden zich op het laatste moment om om kreuken en vlekken te voorkomen." Aha!

Respecteer het gastland

Aangezien leden van de koninklijke familie geacht worden Groot-Brittannië op het wereldtoneel te vertegenwoordigen tijdens hun koninklijke reizen, wordt verwacht dat de koninklijke familie een deel van de moedertaal van een land dat ze bezoeken leert. Zo kunnen ze op passende wijze hoogwaardigheidsbekleders begroeten. Best een begrijpelijke regel dus.

Embed from Getty Images

Prinses Diana tijdens staatsbezoek aan Thailand 1988

Deze regel geldt ook voor de kleding die de koninklijke familie draagt. Ze dragen vaak accessoires die een bijzonder betekenis hebben voor de cultuur van de plaatselijke bevolking. Zo droeg prinses Diana tijdens het staatsbezoek aan Thailand in 1988 een orchidee in het haar. De orchidee is de nationale bloem van Thailand.

Vlieg waar mogelijk met British Airways

Écht een regel voor het Britse koningshuis dus. Misschien is dit ook wel een logische regel, het is natuurlijk begrijpelijk dat de royals met de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van het land vliegen als ze naar het buitenland reizen. Deze regel is trouwens wel flexibel, het is niet altijd mogelijk namelijk.

Embed from Getty Images

Deze regel geldt wel enkel voor koninklijke tourbezoeken. Voor vakanties mogen royals vliegen met welke luchtvaartmaatschappij ze maar willen.

Vlieg niet met je erfgenaam

Dit is de meest overtreden regel. De reden achter deze regel is dat als het vliegtuig neerstort, meerdere familieleden in één keer zouden kunnen omkomen.

Embed from Getty Images

Nu de veiligheid in vliegtuigen is verbeterd, wordt deze regel meestal niet meer opgevolgd. Prins George en prinses Charlotte gingen bijvoorbeeld met hun ouders prins William en prinses Kate mee op koninklijke reizen. Ook is Archie, de zoon van prins Harry en Meghan Markle mee naar Kenia geweest.

Embed from Getty Images

De kinderen van koninklijke echtparen gaan trouwens niet altijd met hun ouders mee naar het buitenland. Vaak worden de kinderen thuisgelaten.

Neem een ervaren team mee

Er is veel personeel nodig om het succes van koninklijke reizen te garanderen. Daarnaast is zo'n reisje ook gewoon ontzettend veel werk. Het personeel is erg veelzijdig, zo gaan er assistenten mee om te helpen met briefings en eventuele wijzigingen in het reisschema, maar ook gaat er weleens een kapper mee. De Britse royals moeten er natuurlijk piekfijn uitzien.

Koningin Elizabeth haar corgi's worden gedragen 1988 (NL Beeld)

Koninklijke tours mogen niet langer dan twee weken duren

Vroeger konden royals maandenlang van huis zijn, maar dat is niet meer gebruikelijk. Koninklijke tours mogen slechts twee weken duren. Hierdoor hebben ze het trouwens wel drukker op een dag. Hun dagen worden gevuld met meerdere afspraken op één dag.

Embed from Getty Images

Koning Charles en koningin Camilla 2023

Breng je eigen bloed

Klinkt misschien een beetje grimmig, maar het is wel echt een regel binnen het Britse koningshuis. De gezondheid van een vorst is van het grootste belang, hierdoor reist er altijd een dokter mee.

Embed from Getty Images

Prins Harry en Meghan Markle

De dokters moeten dan weer bloed meenemen dat overeenkomt met de bloedgroep van de vorst in geval van nood. Deze regel is nog belangrijker als het gastland worstelt met eigen voorraad.

Misschien ook voor jou:
Van crisis tot klasse: 5x royals die hun hoofd hooghielden bij een schandaal | Nouveau
Royalty
  • Hello Magazine
  • NL Beeld, Getty Images