Ieder half jaar wordt de klok weer een uur voor- of achteruit gezet. Dit weekend is het weer zover. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de klok een uur achteruit. Om 3.00 uur wordt de klok teruggezet naar 2.00 uur. Dat betekent dat het 's avonds weer eerder donker wordt, maar 's ochtends wel eerder licht. De wintertijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart.
Discussie
Er is de afgelopen jaren veel discussie rondom de zomer- en wintertijd. De Europese Commissie had namelijk voorgesteld dat EU-lidstaten zelf mogen bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren. Daardoor zouden er in Europa onlogische verschillen kunnen ontstaan. Tot nu toe is het verzetten van de klok een halfjaarlijks ritueel gebleven, maar de discussie blijft.
Effecten
De wintertijd, die vannacht weer van start gaat, is eigenlijk de ‘echte’ tijd. Zomertijd is ooit bedacht om wat energie te besparen, maar welk effect heeft dat klok-verzet eigenlijk op onszelf? Het extra uurtje slaap klinkt als muziek in de oren, maar er zijn ook wat nadelen. Sommige mensen worden zo verward dat ze slecht slapen, extra moe zijn of zelfs met een ochtendhumeur rondlopen alsof ze tegen een wekker zijn aangelopen.
Dit alles komt door de verwarring van onze interne klok, die even niet meer weet waar-ie aan toe is. Je biologische klok en je sociale klok zijn dan niet meer op één lijn. Gelukkig duurt het maar zo’n twee weken om weer in sync te komen. Wil je dat sneller voor elkaar hebben? Ga lekker vaak naar buiten, en pas je ritme meteen aan. Sta op volgens de nieuwe tijd, eet op de gebruikelijke momenten, en voor je het weet ben je weer helemaal bij de tijd!
- Tips en Weetjes
- Adobe Stock