Hij heeft de aanslag niet overleefd…
Peter R. de Vries heeft de aanslag op zijn leven vorige week dinsdag in Amsterdam niet overleefd. Hij is in het bijzijn van zijn geliefden overleden in het ziekenhuis. De Vries is 64 jaar geworden.
'Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: 'on bended knee is no way to be free'
"Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen," zeggen zijn nabestaanden in een gezamenlijke verklaring. "Hij is, omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: 'on bended knee is no way to be free'. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar."
De Vries lag sinds vorige week dinsdag zwaargewond in het ziekenhuis
De Vries werd vorige week neergeschoten na een optreden in RTL Boulevard, het tv-programma waar hij zeer geregeld aanschoof als deskundige.
Op weg naar de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat, vlak bij het Leidseplein, werd hij vijfmaal onder vuur genomen. Sindsdien lag hij zwaargewond in het ziekenhuis.
Over zijn gezondheidstoestand werd slechts mondjesmaat informatie verstrekt. Wel lieten zijn zoon Royce, dochter Kelly en partner eerder weten dat de vele eerbetonen voor De Vries en zijn familie van zowel het publiek als collega’s, een grote steun waren.
In de verklaring schrijven de nabestaanden dat zij het verlies „in alle rust” willen verwerken. Er zal later informatie komen over het afscheid van De Vries en hoe dat georganiseerd wordt.
Peter R. De Vries werd beschouwd als een van meest gezaghebbende en bekendste misdaadjournalisten van Nederland. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1978 als verslaggever bij De Telegraaf. In 1987 kwam zijn boek De ontvoering van Alfred Heineken uit. Daarin beschreef hij de ontvoering van Heineken en diens chauffeur Ab Doderer vanuit het oogpunt van een van de ontvoerders, Cor van Hout, met wie hij bevriend raakte.
Datzelfde jaar vertrok hij bij de krant en werd hij hoofdredacteur van het weekblad Aktueel. Later maakte hij samen met Jaap Jongbloed het televisieprogramma Crime Time. In 1991 ging De Vries verder als zelfstandig misdaadjournalist.
Het tv-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever betekende zijn definitieve tv-doorbraak bij het grote publiek. "Het programma dat onderzoekt, ontmaskert, aanklacht, verdedigt" was vanaf 1995 bijna zeventien jaar lang op tv te zien.
De misdaadverslaggever bracht de link tussen prinses Mabel en crimineel Klaas Bruinsma aan het licht, maar wordt ook door onterecht veroordeelden en nabestaanden van slachtoffers geroemd om zijn standvastigheid en vermogen om zaken aan het licht te brengen.
Zo beet hij zich onder meer vast in de Puttense moordzaak, de Schiedammer parkmoord, de verdwijning van Natalee Holloway, de zaak-Nicky Verstappen en de zaak-Tanja Groen, en was hij vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces rond Ridouan Taghi.
Het motief achter de aanslag is onbekend. Duidelijk is wel dat De Vries in zijn carrière meerdere keren is bedreigd. Of de aanslag iets met zijn rol in het Marengo-proces rol te maken heeft, is nog niet duidelijk. De Vries is ook een belangrijke getuige geweest in de strafzaak tegen Willem Holleeder rond vijf moorden waarvoor hij tot levenslang is veroordeeld. De mate waarin hij actief werd bedreigd en of hij werd beveiligd, is onduidelijk.
Het overlijden van Peter R. de Vries raakt mij diep. Het is bijna niet te bevatten. Mijn gedachten zijn bij zijn gezin, zijn familie, vrienden, collega’s, alle mensen die dichtbij hem stonden en ik wens ze heel veel sterkte toe op dit onvoorstelbaar moeilijke moment. pic.twitter.com/FKQ8aBjW2i
— Mark Rutte (@MinPres) July 15, 2021
Ook fractieleiders en Tweede Kamerleden reageren op Twitter geschokt op het overlijden van Peter R. de Vries.
PVV-leider Geert Wilders: "Wat een verschrikkelijk verdrietig nieuws. Heel veel sterkte en condoleances voor alle familieleden, vrienden en collega’s. Rust zacht."
GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Vandaag verliezen we een moedige strijder tegen onrecht. Een voorbeeld voor velen en een groot verlies voor Nederland. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en vrienden."
Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie: "Een intens verdrietig bericht. Heel veel sterkte voor zijn familie en collega’s! Het verlies van deze scherpe journalist maakt pijnlijk duidelijk dat we als rechtsstaat tegenover niets ontziende misdadigers staan in een strijd die we niet mogen verliezen."
JA21-fractieleider Joost Eerdmans: "Altijd strijdbaar maar dit gevecht was voor hem niet te winnen. Erg verdrietig om te beseffen dat hij niet meer zal terugkeren. Tegelijk dankbaar voor zijn grote inzet voor geweldslachtoffers en zijn rol als breekijzer. Sterkte voor de familie!"
Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks: " Vreselijk. Diep diep triest en diep verdrietig. Alle sterkte en kracht gewenst aan zijn naasten."
"Dit is een onbeschrijfelijk groot verlies", reageren RTL Nederland en productiehuis Fremantle Nederland. "Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar Peters familie, zijn partner en al zijn dierbaren. En naar iedereen die is geraakt door zijn moed, menselijkheid en vastberaden strijd voor het recht. Peters invloed blijft sterker dan welke daad van haat ook. Hij was nog lang niet klaar en wij kunnen hem niet missen. We zullen vrijuit blijven spreken over misstanden en onrecht in de samenleving, zoals hij zijn hele leven heeft gedaan. Peter is voor altijd in ons hart."
Foto's (c) Brunopress, ANP, Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in