Grutsk op Ljouwert. Dat zijn we! En we snappen ook wel waarom het is uitgeroepen is tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Wát een fijne stad! Goed behapbaar en van alle markten thuis. En er is enorm veel te doen! Hier onze tips.
Musea die je niet wilt missen
Fries Museum
Wie was Mata Hari? Hoe groeide een dochter van een welgestelde hoedenverkoper uit Leeuwarden uit tot een internationale mythe? Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari.
Ook schrijver Paulo Coelho is helemaal in haar ban schreef een boek deze intrigerende vrouw: De spion. Bijzonder om te lezen voor- of na deze tentoonstelling.
Wilhelminaplein 92. Meer info
Keramiek Museum Princessehof
Dit in 2017 vernieuwde museum is een feest voor keramiekliefhebbers. Bekijk daar nu In Motion: Ceramic Reflections in Contemporary Art. De werken zijn nog niet eerder in Nederland te zien geweest en tonen de rol van keramiek in de hedendaagse kunstwereld.
Topstuk van de expositie is de installatie van Céleste Boursier-Mougenot (Frankrijk, 1961). Het bestaat uit een bassin met intens blauw water, waarin witte porseleinen schalen ronddrijven. Het toeval bepaalt de compositie.
Grote kerkstraat 9. Meer info
Shoppen tot we erbij neervallen
Leeuwarden stond niet bepaald op ons lijstje van favoriete shopsteden, maar die mening moeten we herzien.
De Kleine kerkstraat werd in 2010 én 2012 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland en in 2017 werd de Nieuwe Oosterstraat tweede in deze verkiezing.
Veel bijzondere boetieks en zelfstandige ondernemers tegen een achtergrond van de gemoedelijke Friese stad. Wij komen zéker terug.
Overnachten
Post-Plaza
Op de hoek van die Nieuwe Oosterstraat vind je Hotel & Grand Café Post-Plaza. Hier drinken we graag een cappuccino of gunnen onze voeten even wat rust voordat we weer verder de stad in gaan. Overnachten kan er natuurlijk ook. De locatie is top en de mensen allervriendelijkst.
Tweebaksmarkt 25-17. Meer info
Stadhouderlijk Hof
Overnachten kan ook in het statige Stadhouderlijk Hof. Een prachtig monumentaal gebouw met mooie kamers en hoge plafonds. Ook hier zit je niet ver van de binnenstad en de entree met het pleintje heeft bijna iets koninklijks. Dat klopt ook wel, want tot 1971 behoorde het toe aan de Koninklijke familie.
Hofplein 29. Meer info
Even een kopje koffie
Vinny & Jo
Behalve bij het eerder genoemde Post-Plaza bárst het in Leeuwarden van de leuke tentjes. Voor een kopje koffie kunnen we terecht bij Vinny & Jo. Hier branden ze de koffiebonen zelf en spat de liefde voor het zwarte goud van de muren.
Ze hebben er ook wijn en hapjes trouwens dus voor wat later op de dag is het ook een aanrader.
Eewal 50. Meer info
BAK
Ook leuk is BAK. Een restaurant in een oude gevangenis. En als je er dan toch een bakkie doet, is het ook wel leuk om even door het gevang te struinen. Je kunt nog een paar oude cellen bezoeken, zelfs eentje waar Klaas Bruinsma ooit ‘zat’.
Blokhuisplein 40. Meer info
Groots theater
Grote kerk Leeuwarden
Marijke Muoi: Revolutie in Fryslân
Radicale revolutionairen stormen de Grote Kerk binnen, slaan alles kort en klein, halen waardevolle metalen uit de graven en schoppen de botten van de Nassaus in het rond.
Met de schedel van Maria Louise van Hessen-Kassel, moeder van stadhouder Willem IV, wordt zelfs gevoetbald.
De wereld schudt politiek en sociaal op zijn grondvesten. Populisten roepen op tot strijd, tot verdrijving van de politieke en maatschappelijke elite. Waar moet het heen? Meer democratie of juist minder?
Marijke Muoi neemt je mee in een voorstelling met twee gezichten.
De stormruiter
Honderd glanzende Friese paarden in de hoofdrol van een geweldig theaterstuk.
Of je nu paardenliefhebber bent of niet, het belooft één van de grootste cultuurproducties van 2018 te worden: De Stormruiter, gebaseerd op de negentiende-eeuwse novelle ‘Der Schimmelreiter’ van Theodor Storm.
De Stormruiter vertelt het dramatische verhaal van de ambitieuze en eigenzinnige Hauke Haien. Een dijkgraaf die maar één doel voor ogen heeft: een dijk bouwen die de eeuwen trotseert. Op een witte hengst raast hij over de dijken om dijkwerkers op te jagen. Tot de dijk breekt tijdens een zondvloed en Hauke met zijn witte hengst verzwolgen wordt door de zee.
Tot op de dag van vandaag zien mensen de schimmen van de dijkgraaf en zijn paard op het Wad. Jos Thie, die eerder producties als ABE! en Peer Gynt schreef, brengt de legende naar Fryslân en neemt ons mee naar het jaar 1650 met een wervelende Ellen ten Damme in een van de hoofdrollen.
Een voorproefje bekijken?
We vergeten de innerlijke mens natuurlijk niet. Zo veel zien en shoppen maakt dorstig. Én hongerig.
Sems
Restaurant én wijncafé. Kijk, daar hebben we wat aan. Op de kaart kiezen we uit uit 20 gerechtjes van ieder € 12,50 per stuk en stellen zo ons eigen menu samen. Heerlijk!
Gouverneursplein 36. Meer info
By us
Je geeft aan hoeveel gangen je wilt eten (en dieetwensen natuurlijk) en de brigade gaat voor je aan de slag. Mét heel veel lekkers van Friese bodem.
Over de Kelders 24. Meer info
Élevé + skybar
We dronken een heerlijk wijntje bij de Skybar Élevé-brass boven restaurant Élevé.
Hoogstaand, noemen inspecteurs van Michelin het eten in laatstgenoemd restaurant, vandaar ook dat het een ster heeft. Dineren met uitzicht over de stad. Wat wil je nog meer?
Heliconweg 52. Meer info
Barrevoets
Strijk neer voor een gezellige, eerlijke lunch bij Barrevoets in een van de leukste winkelstraten van de stad. Ze maken zo veel mogelijk zelf met producten uit de streek.
Kleine kerkstraat 41. Meer info
Authentich Frysk
Museum De Grutterswinkel
De originele winkel sloot in 1973, maar doordat bijna alles in originele staat bewaard bleef, heeft een groep vrijwilligers de winkel in 1992 heropend als een museumwinkel. Tegenwoordig waan je jezelf in een andere tijd als je in de authentieke winkel wat ouderwetse snoepjes koopt.
Nieuwesteeg 5
Tresoar
De opslagkamer van de Friese geschiedenis. Het is een ware schatkamer (vandaar ook de naam). Meer een archief en bibliotheek dan een museum, maar heerlijk om rond te neuzen.
Boterhoek 1
Olde hove
Voor een mooi uitzichtpunt beklim je de Olde hove. Het was de bedoeling naast de toren een nieuwe kerk te bouwen, maar daar is het nooit van gekomen. Al tijdens de bouw zakte de toren scheef.
Oldehoofsterkerkhof 1
Redenen te over dus, om eens af te reizen naar het hoge noorden. Graag tot ziens!