Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Extra dekking inboedelverzekering: handig of overbodig?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Is extra dekking binnen je inboedelverzekering nu handig of overbodig?

inboedel verzekering vallende piano

Dat een inboedelverzekering handig is, weten veel mensen wel. Maar hoe het precies zit met de dekking is vaak onduidelijk. Stel, je nieuwe smartphone raak je kwijt in de trein. Of je gooit een glas thee over je laptop. Ben je dan goed verzekerd? En is de standaarddekking voldoende, of is het slim om extra dekkingen te kiezen? Verzekeringsexpert Michel Ypma van Independer legt het uit. 

Nouveau i.s.m. Independer

Wat is voor jou de beste en goedkoopste woonverzekering?  

Standaarddekking 

De standaarddekking van een inboedelverzekering heet de ‘extra uitgebreide dekking’. Met deze basis krijg je schade door brand, inbraak en diefstal vergoed. Maar ook schade door bliksem en water dat onverwacht naar binnen stroomt. Heb je stormschade? Ook dan krijg je met de standaarddekking de kosten vergoed als er sprake was van minimaal windkracht 7. 

Let op: sommige schade is nooit verzekerd. Dit geldt voor schade die met opzet is veroorzaakt en voor schade door oorlog, atoomreacties en natuurgeweld. Of schade die ontstaan is door het niet goed onderhouden van je huis. Je krijgt dan soms wel een tegemoetkoming van de overheid. 

Telefoon niet altijd verzekerd 

Is je telefoon in het water gevallen? Dan neem je vast snel contact op met de verzekeraar voor een vergoeding. Het is alleen vaak lastig te controleren of de telefoon wel echt in huis is gevallen, of onderweg (waar de inboedelverzekering niet geldt). Daarom zijn verzekeraars een stuk strenger geworden met hun voorwaarden. Heb je alleen een standaarddekking? Dan krijg je bij val- en stootschade aan de telefoon meestal geen vergoeding meer, of nog maar één jaar de nieuwwaarde. Dit geldt overigens ook voor andere elektronische apparaten, zoals tablets. 

Verzekeringsexpert Ypma van Independer: “Gelukkig zijn er nog wel verzekeraars die schade (deels) vergoeden als je een allrisk dekking hebt afgesloten. Goed om te weten: hierbij gelden wel verschillende voorwaarden. En het kan zijn dat je een eigen risico moet betalen als je schade aan de telefoon claimt.” 

Een ongeluk zit in een klein hoekje 

Het regent en je hebt de trein gemist: het is duidelijk niet jouw dag. Ben je eindelijk thuis, laat je een kop thee over je laptop vallen. Dat kon er ook nog wel bij. Gelukkig kun je je verzekeren voor dit soort ongelukjes met een allrisk dekking. Check wel altijd goed de polisvoorwaarden. Is de schade expliciet uitgesloten? Dan komen de kosten helaas voor eigen rekening. 

Wist je dat de naam allrisk gaat verdwijnen? De term is verwarrend omdat het ook veel bij autoverzekering wordt gebruikt. Verzekeraars gebruiken in plaats daarvan termen als compleet, royaal en extra. Let dus extra goed op welke dekking je hebt. 

Veel dure spullen in huis?

Heb jij veel mooie sieraden of andere kostbaarheden in huis? Denk aan antiek, kunst, dure auto apparatuur of muziekinstrumenten. Dan is het verstandig om die goed te verzekeren. Een deel van de kosten wordt gedekt door de inboedelverzekering, maar dit bedrag is vaak beperkt. Is de dekking niet voldoende? Dan kun je kiezen voor een kostbaarhedenverzekering als aanvulling hierop. 

Bal door de ruit 

Heb je kinderen die dromen van een plekje in het Nederlands elftal? Oefening baart kunst, maar de kans op een bal door de ruit is best groot. “Sommige verzekeraars bieden standaard een glasverzekering bij hun inboedelverzekering aan. Maar je kunt glas ook verzekeren met een aanvullende dekking of aparte verzekering. Heb je een koophuis? Dan is een aparte glasverzekering verstandig, vooral als je glas-in-lood hebt. Woon je in een huurhuis? Controleer dan of de verhuurder al een glasverzekering heeft geregeld. Zo niet, dan kan je je inboedelverzekering aanvullen met een glasdekking”, aldus Michel Ypma.  

Wist je dat? Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed ook de schade bij een bal door de ruit. Maar dan wel door de ruit van bijvoorbeeld de buurman en jij bent aansprakelijk voor de schade. 

Check de buitenshuisdekking

Mooi, al je dierbare spullen zijn in huis goed verzekerd. Maar hoe zit het als je de deur uit gaat? Denk aan de telefoon die altijd in je broekzak zit en spullen die (niet zichtbaar) in de auto liggen. Of de camera die je meeneemt tijdens een dagje weg. Je kunt hiervoor de extra buitenshuisdekking afsluiten. Maar heb je al een reisverzekering? Dan is het goed om te weten dat je spullen ook met zo’n verzekering gedekt zijn als je minimaal een nacht ergens anders slaapt. Ook als je in Nederland blijft, maar dan moet je wel een hotelovernachting kunnen tonen. Voor dagjes weg zonder overnachting is een buitenshuisdekking wel handig. 

Bereken wat je kunt besparen op jouw woonverzekering 

Lifestyle
  • Getty Images