Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Discreet solliciteren? Zo pak je dat aan

Je werkt al een tijdje voor die ene werkgever en je hebt een prima inkomen. Toch is het misschien niet helemaal de baan waar je op hoopte, maar met je vaste contract vind je het eigenlijk ook wel een fijn idee om gewoon een stabiel inkomen te hebben in een tijd waarin er veel personeelstekort is. En dan komt er ineens een vacature van je droombaan voorbij – met ook nog eens een inkomen van heb-ik-jou-daar. 

solliciteren

Wat doe je dan? Je kunt blijven hangen bij je huidige baan of je kiest ervoor om discreet te solliciteren. Oftewel: solliciteren zonder dat je baas en je collega’s daar iets van weten tot het moment dat je daadwerkelijk een nieuwe baan hebt. Hoe pak je dit proces aan? In dit artikel vertellen we je graag meer over discreet solliciteren en alles dat daarbij komt kijken, zodat ook jij je droomcarrière kunt maken.

Waarom discreet solliciteren een aanrader is 

Ook wanneer je geen specifieke vacature hebt gezien maar wanneer je wel weet dat je stiekem toch iets anders wil doen, is discreet solliciteren een optie. Breng je namelijk wel direct je baas en collega’s op de hoogte, dan kan dit voor scheve blikken op de werkvloer zorgen. Je hebt gewoon nog een contract en je moet je houden aan de afspraken die daarbij zijn gemaakt, dus het is af te raden om openlijk te gaan solliciteren op het moment dat je ‘gewoon’ je baan uitvoert en je baas tevreden is. Het voordeel van discreet solliciteren hierbij is dat je je huidige werkrelatie er niet mee onder druk zet.

Doe je dat niet, dan kan het zelfs zo zijn dat je contract voortijdig wordt beëindigd zonder dat je een nieuwe baan hebt. De sfeer op de werkvloer wordt er in ieder geval niet beter van wanneer je zegt dat je daar niet meer wil werken terwijl je contract nog loopt. Wat je ook moet weten, is dat het schadelijk kan zijn voor je professionele reputatie wanneer bekend wordt dat je op zoek bent naar een andere baan. Je directe collega’s, je baas en eventueel zelfs zakelijke partners kunnen je hierdoor als onbetrouwbaar gaan beschouwen, wat niet handig is voor je carrière op de lange termijn. Kortom: discreet solliciteren is zeker een must wanneer je al een baan hebt en voorzichtig wil kijken naar een andere baan.

Optimaliseer je cv en plaats deze anoniem online 

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan is het als eerste stap raadzaam om je cv te optimaliseren en te updaten. Gebruik een professionele template om de cv op te bouwen en zorg ervoor dat alle relevante informatie en werkervaring op de cv komt te staan. Plaats je hernieuwde cv vervolgens op verschillende banensites, maar doe dit wel anoniem als je discreet solliciteert. Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat je huidige baas op dergelijke websites zoekt naar gekwalificeerd personeel. Het is niet handig dat hij of zij er op zo’n manier achter komt dat je aan het solliciteren bent. Vermeld bijvoorbeeld niet je eigen gegevens en/of de gegevens van je huidige werkgever.

Zoek niet naar vacatures op je huidige werkplek. Wat ook een must is bij discreet solliciteren, is dat je op je huidige werkplek geen sollicitatieactiviteiten uitvoert. Hoewel het heel aantrekkelijk kan zijn om tijdens dat ene rustige uurtje even naar vacatures te zoeken, is het erg onhandig wanneer een passerende collega dat net te zien krijgt. Daarbij kan je surfgeschiedenis erop wijzen dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Er zijn bedrijven waarbij het surfgedrag van werknemers wordt gecontroleerd. Ook daar wil je dus zeker niet mee te maken krijgen. Zorg er dus voor dat je het zoeken naar vacatures, het maken van sollicitatiebrieven en andere activiteiten die met solliciteren te maken hebben vanuit huis doet en niet vanaf je werkplek of werkcomputer.

Wees voorzichtig met referenties bij discreet solliciteren 

Ga je solliciteren, dan krijg je altijd te maken met referenties. Je nieuwe potentiële werkgever wil je oude werkgevers raadplegen om meer te weten te komen over wie je bent en hoe je werkt. Maar: als je huidige werkgever nog niet op de hoogte is van je plannen om weg te gaan, is het lastig om referenties aan te bieden. Wat je in plaats daarvan kunt doen, is kiezen voor referenties van vorige werkgevers of van collega’s waarmee je niet meer samenwerkt. Zij weten verder niets over je huidige baan en je plannen. Wees ook duidelijk in je sollicitatie dat je discreet aan het solliciteren bent, zodat de mogelijke nieuwe werkgever hiervan weet heeft tot het moment dat je wellicht aangenomen wordt.

Discreet netwerken hoort ook bij discreet solliciteren 

Tot slot is het goed om te weten dat netwerken eigenlijk altijd een belangrijk onderdeel is van solliciteren. Dit is net wat lastiger op het moment dat je op een discrete manier op zoek bent naar een nieuwe baan. Toch is er wel een aantal stappen dat je kunt zetten op het gebied van netwerken. Kies er bijvoorbeeld voor om te netwerken buiten je directe kring, bijvoorbeeld bij netwerkevenementen of in online communities. Wat je ook kunt doen, is mensen benaderen in je netwerk op een subtiele manier. Geef bijvoorbeeld aan dat je openstaat voor nieuwe mogelijkheden zonder expliciet te vermelden dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Wees hierbij altijd voorbereid op onverwachte situaties en blijf waar mogelijk kalm en professioneel.