Jeroen Krabbé verraste in 2010 vriend en vijand met een indrukwekkende reeks schilderijen waarin hij het lot van zijn Joodse grootvader van moeders kant verbeeldde. Museum Sjoel Elburg toont nu het aangrijpende beeldverhaal van zijn ondergang op negen manshoge doeken.
Museum Sjoel Elburg
Het is betekenisvol dat deze expositie op 4 mei van start ging in Museum Sjoel Elburg. Net als in zoveel Nederlandse steden en dorpen in de Mediene (het buitengebied, waaronder alle plaatsen buiten Amsterdam gerekend werden!) leefde en werkte hier al eeuwen een kleine, maar hechte gemeenschap Joden die hun eigen gebedshuis hadden. Ze werden er volledig geaccepteerd. Op de foto: Abraham Reiss met zijn kleinzoon Tim Krabbé, de oudere broer van Jeroen.
Museum Sjoel Elburg
Elburg is één van de weinige plaatsen in Nederland waar de Joodse begraafplaats binnen de stadswallen ligt; vrijwel overal elders werden Joden voor hun laatste rustplaats naar het buitengebied verbannen. Ondanks deze assimilatie is ook in Elburg vrijwel niemand ‘teruggekomen’. Juist op deze plek, waar het leven van de gewone Joodse medelanders wordt herdacht, is ‘De ondergang van Abraham Reiss’ op zijn plaats. Op de foto: Abraham met zijn dochter Els.
Jeroen Krabbé
De reeks die krabbé in Elburg laat zien, is sober van kleur. De hoofdrol is voor de kwetsbare Reiss senior. Tegen de geschilderde achtergrond wordt hij haast doorzichtig neergezet in houtskool op de witte grond van het doek: indringend aanwezig, maar tegelijkertijd al niet meer van deze wereld.
De ondergang van Abraham Reiss is tot en met 2 september te zien in Museum Sjoel in Elburg.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Hans de Bruijn