Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.
Gecontroleerde emotie
De zomertentoonstelling is gewijd aan de Britse grootmeester Euan Uglow (1932-2000). Een selectie van circa vijftig naakten, portretten, stillevens, landschappen en twintig tekeningen geven een uniek inzicht in Uglows werk. Uglow was echter niet uit op roem en hield afstand van de kunstscene. Hij bouwde een reputatie op als échte artist’. De kunstenaar werd hevig bewonderd, ook door collega’s, om zijn ‘gestructureerde schilderijen vol gecontroleerde, maar krachtige emotie’. Euan Uglow werd onder andere bekend door verzamelaars als David Bowie en designer Paul Smith.
Info: Museum More
Niets zo verrukkelijk op een zomeravond als een koel glas Riesling. Zeker nu de zomer in aantocht is, genieten we weer volop van de altijd verrassende witte wijn. Riesling is de absolute topper van de Duitse wijncultuur. De wijn kan zowel licht, droog en elegant zijn als geurig en zoet. Tijdens de RieslingWeeks, van vrijdag 31 mei t/m zondag 16 juni is er volop gelegenheid om te genieten van deze prachtige, veelzijdige wijn. In de deelnemende restaurants wordt een fantastisch 3-gangen menu inclusief Duits wijnarrangement aangeboden. Nouveau mag 4 x een diner voor 4 personen t.w.v. € 180,- (4 x € 45,-) weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: RieslingWeeks
Rijkdom
100 jaar geleden werd Bauhaus, een vooruitstrevende school voor ontwerpers, kunstenaars en architecten, in Duitsland opgericht. De ideeën en de lesmethoden zijn wereldwijd een begrip. De tentoonstelling zoomt in op de invloed van het Bauhaus in de Nederlandse textielvormgeving en toont de lijn van het verleden naar het heden. Je wordt meegenomen in de wereld van het weefatelier van het Bauhaus en toont de rijkdom aan weefsels, kleur- en materiaalexperimenten van Gunta Stölzl, Anni Albers en Otti Berger.
Info: Textielmuseum
Met maximale toewijding en groot talent schiep beeldhouwster Charlotte Dorothée barones van Pallandt (1898-1997) een gevarieerd en krachtig oeuvre. Naast haar belangrijkste beelden worden schilderijen, tekeningen en gipsen voorstudies getoond. Gevormd in het vooroorlogse Parijs zou ze vastberaden haar eigen weg gaan. Vrouwen die kunst, en in het bijzonder beeldhouwkunst, als levensdoel zagen, vielen op in de kunstwereld. Deze werd tot halverwege de 20ste-eeuw gedomineerd door mannen. Daarmee is Van Pallandts rol uitzonderlijk en onderscheidend. Zij nam deel aan de opbloei van de beeldhouwkunst na 1945. Haar positie in de jaren zestig werd versterkt dankzij haar ‘Wilhelmina-monumenten’ in Rotterdam en Den Haag.
Info: Museum De Fundatie
Ongewoon spannend
Illustrator Wouter van Reek liet zich door Escher inspireren. In zijn nieuwste prentenboek, Nadir en Zenith in de wereld van Escher, gaan lezers op avontuur. Ze belanden in de wondere wereld van Escher, vol eindeloze trappen en onmogelijke gebouwen. In de tentoonstelling komt die wereld nog sterker tot leven aan de hand van illustraties uit het boek, maar ook via de voorstudies, het verhaal van de maker en natuurlijk de werken van Escher. Nadir en Zenith klimmen en klauteren per ongeluk de wereld van Escher in en gaan op zoek naar het onbekende. In de wereld van Escher is niets gewoon: boven verandert in beneden, hoog wordt opeens laag. Nadir vindt het soms nog wel spannend, maar Zenith gaat onbevangen de uitdaging aan. Samen trotseren ze de onmogelijkheden van Eschers werk.
Info: Escher in het Paleis
Monumentale spinnen
Metershoge spinnen, kolossale ogen en hangende spiralen in de monumentale vleugelnootboom. Dit voorjaar presenteert het museum werk van Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen. Met twaalf beelden toont het Rijksmuseum een overzicht van een halve eeuw werk, van The Blind Leading the Blind tot Crouching Spider (2003). Veel van deze werken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Louise Bourgeois (1911-2010) geniet internationale faam als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en werd wereldberoemd met o.a. haar monumentale beelden van spinnen.
Info: Het Rijksmuseum
Genieten van de Skyline
Op de punt van het Java-eiland staat Hotel Jakarta als een vuurtoren op wacht. Een oase van rust in het centrum van Amsterdam. Het atrium van het hotel werd in samenwerking met de Hortus Botanicus Amsterdam voorzien van weelderig tropische groen, dat prachtig contrasteert met het strakke gebouw. Wij waren al fan van de fantastische skybar, maar dé insidertip voor deze zomer is: het terras. Deze parel aan de kade wordt nog niet overboekt door toeristen. Je hebt er de hele dag zon en het uitzicht over ’t IJ en de skyline van Amsterdam is onbetaalbaar.
Info: Hotel Jakarta