Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít zijn de 10 populairste paleizen en kastelen in Nederland

Hangbruggen, slotgrachten, binnenplaatsen en torenkamers: dít zijn de 10 populairste paleizen en kastelen in Nederland.

Koninklijk Paleis Amsterdam

Ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem-Alexander op 27 april besloot Musement, een boekingsplatform voor activiteiten, uit te zoeken wat de populairste kastelen en paleizen in Nederland zijn.

Historische monumenten

Hoewel Nederland bekendstaat om haar molens, kleurrijke bollenvelden en mooie oude  steden, herbergt ons land ook veel historische monumenten die een kijkje bieden in het rijke culturele erfgoed. Van de 125 geanalyseerde paleizen en kastelen zijn dit de populairste, afgaand op Google-reviews.

1 Koninklijk Paleis Amsterdam

De overduidelijke nummer één met meer dan 18.000 reviews is het Paleis op de Dam. Dit monument, in de 17e eeuw door Jacob van Campen ontworpen als stadhuis, is pas een koninklijk paleis sinds 1808, toen Lodewijk Napoleon koning van Holland werd. Als een van de grootste en meest prestigieuze bouwwerken uit de Gouden Eeuw is het een van de belangrijkste monumenten van Nederland. Het interieur is prachtig en herbergt indrukwekkende zalen zoals de marmeren burgerzaal die als een van de mooiste zalen van Europa bekendstaat. Tijdens een rondleiding kunnen de bezoekers de grote zalen, de koninklijke appartementen en de kunstcollectie van het paleis bezichtigen. 

2. Kasteel de Haar

Nummer twee op de lijst, kasteel de Haar in Haarzuilens, is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland, en wordt vaak het "Nederlandse Versailles" genoemd. Het staat op de plek van een vesting uit de 13e eeuw, maar werd rond 1900 drastisch verbouwd tot het neogotische monument dat tegenwoordig bezocht kan worden. De sierlijke trappen, het rijkelijke meubilair, de imposante zalen en de kasteeltuinen met parterres, fonteinen en een doolhof dragen zonder twijfel bij aan zijn populariteit. 

3. Muiderslot

Dit middeleeuwse kasteel uit de 13e eeuw is een van de best bewaarde kastelen van Nederland en draagt de titel Rijksmuseum. Gebouwd door graaf Floris V als verdedigingswerk voor Amsterdam heeft dit kasteel een typische indeling met een vierkant hoofdgebouw en vier ronde hoektorens. Een van de beroemdste bewoners was schrijver en historicus P.C. Hooft. Hij woonde er meer dan 38 jaar en maakte er een cultureel centrum voor kunsten van. Nu kunnen bezoekers de vele vertrekken, waaronder de kasteelkeuken, de Grote Zaal en de Ridderzaal, bewonderen. 

4. Burcht van Leiden

De Burcht van Leiden werd gebouwd in 1150 en ligt midden in de stad op een kleine, kunstmatige heuvel. Het kasteel werd jarenlang gebruikt als gevangenis, ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig zijn er in de burcht verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad te zien en biedt het een panoramisch uitzicht over Leiden. De omgeving is ook een populaire plek voor picknicks, openluchtactiviteiten en wandelingen. 

5. Slot Loevestein

Wie heeft er niet van Hugo de Groot gehoord die in 1621 in een boekenkist uit een kasteel ontsnapte? Dat gebeurde in slot Loevestein. Dit kasteel, op de plek waar Maas en Waal samenkomen, werd in 1361 gebouwd door Ridder Dirc Loef van Horne, kwam later in handen van de heer van Holland, werd bezet door de Spanjaarden en werd uiteindelijk een staatsgevangenis met Hugo de Groot als bekendste gevangene. Vandaag de dag is het open voor het publiek en vinden er het hele jaar door verschillende evenementen plaats, waaronder een middeleeuwse kermis, een zomerfestival en een kerstmarkt. 

6. Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek in Limburg is een van de grootste kastelen van Nederland. In 1250 werd de basis gelegd voor het huidige kasteel, maar het werd in de loop van de eeuwen enorm uitgebreid vanwege zijn strategische ligging. Het heeft nu maar liefst 67 zalen, ruimtes en vertrekken. Tegenwoordig is het kasteel voor het publiek toegankelijk als museum, met verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel en de regio. En het is een populaire plek voor culturele evenementen in zijn prachtige tuinen. 

7. Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een middeleeuwse waterburcht aan de Rijn bij Arnhem. Het begon in de 13e eeuw als een houten toren om tol te heffen en had een strategische verdedigingslocatie. De familie Dorenweerd bouwde het kasteel maar het is in de loop der eeuwen eigendom geweest van verschillende edelen. Na zware beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog werd de burcht in de jaren 50 en 60 gerestaureerd. Nu kun je het kasteel met zijn indrukwekkende zalen bezoeken.  

8. Kasteel Heeswijk

In het Brabantse Heeswijk-Dinther ligt dit middeleeuws kasteel uit de 11e eeuw. Het is een van de oudste kastelen van Nederland. Oorspronkelijk gebouwd als een versterkt huis en door de eeuwen heen uitgebreid tot het kasteel dat we nu kennen. Het interieur van het kasteel bevat verschillende grote kamers, waaronder de Grote Zaal, de Eetkamer en de Kapel, die zijn ingericht met antieke meubels en kunstwerken en een bezoek zeker waard zijn. 

9. Kasteel Valkenburg

Deze kasteelruïne in het Limburgse Valkenburg aan de Geul neemt de 9e plek in op de ranglijst van Musement. Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en was een van de belangrijkste kastelen in Nederland tijdens de Middeleeuwen. Hoewel het tijdens zijn geschiedenis meerdere malen verwoest en herbouwd werd, is het tegenwoordig een ruïne die door bezoekers verkend kan worden. Er zijn nog steeds enkele vertrekken en torens te bewonderen en het uitzicht op het heuvellandschap is ook geliefd. Ook ligt er volgens de legende een verborgen schat die nog door niemand gevonden is... 

10. Huis Bergh

De top 10 wordt afgesloten door dit middeleeuwse kasteel in ‘s-Heerenberg in Gelderland. Net als meerdere eerdergenoemde exemplaren dateert ook dit kasteel uit de 13e eeuw en is het uitstekend bewaard gebleven. Huis Bergh heeft een rijke en fascinerende geschiedenis, met vele opmerkelijke eigenaren en bewoners door de eeuwen heen, waaronder ridders, heren en Willem van Berg; de graaf die met Maria van Nassau, de zus van Willem van Oranje, trouwde. Nu kunnen bezoekers van het kasteel verschillende kamers, zalen, de kapel en de kerker betreden. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cultuur
  • Koninklijk Paleis Amsterdam