Wat ben jij, een extrovert of een geboren afstandhouder?
Als er één groep is die je niet hoort klagen over de anderhalve-meter-maatschappij, thuiswerken en niet socialiseren, zijn het de introverten wel. Zoals Meike (43) zegt: "Hier heb ik me nou mijn hele leven op voorbereid." Of Ellen (51): "Mensenmassa's uit de weg gaan en plannen afbellen is zo'n beetje mijn superpower."
Gejuich in passende stilte, dus, na de eerste toespraak van de premier. Want laten we eerlijk zijn: de wereld van vóór corona behoorde aan de extroverten. De mensen die energie krijgen van andere mensen, die dol zijn op netwerken, sparren en vergaderen. En die ook graag dingen samen of in teamverband doen.
Mensen met introverte bedrading kost dat soort dingen juist heel veel energie. En die vinden het best fijn om opeens zonder schuldgevoel thuis te kunnen blijven. Je hoeft er niet eens een smoes voor te verzinnen: kuis 'coronaregels' murmelen is al genoeg.
Op je kantoortuinvrije werkplek thuis kun je bergen verzetten en omdat je veel minder smalltalk moet afwerken, hou je veel meer energie over. "Het is voor het eerst van mijn leven dat ik in de categorie #goedbezig val door thuis een boek te lezen," zegt Stéphanie (48). "Voor volk en vaderland, zeg ik voor de grap. Maar in werkelijkheid denk ik: héérlijk."
Dat wil zeggen: als je een beetje weerstand kunt bieden aan de groeiende groepsdwang – extroverten laten dit niet zomaar op zich zitten! - van virtueel samen chillen, gezamenlijke Netflix-kijkfeestjes en virtuele happy hours op Zoom: "Even samen een quarantini doen?' Heb je nét een beetje rust in je lijf, moet je met je hoofd voor een camera en weer gezellig meedoen. Want iedereen weet dat je toch thuis bent.
"Tenzij het zakelijk is, roep ik soms dat de wifi het niet trekt," zegt Kim (48). "Ik vind een zoomgezelschap zo mogelijk nog vermoeiender dan een groepsapp. Ik ben me dan zo extreem bewust van mezelf dat ik het kader met mezelf wel eens weghaal of gewoon de hele video uitzet, om niet het gevoel te hebben voortdurend geobserveerd te worden. Als je met iemand belt op de speaker heb je meer vrijheid, kun je nog eens even wegkijken of intussen in een pan roeren of de planten water geven. Ik snap dat sommige mensen tegen de muren opvliegen en ik wil ook best even kletsen. Maar de fulltime online interactie die nu vaak je huis binnenkomt hoeft voor mij niet zo."
Filosoof Edward Slingerland is het daarmee eens én ontdekte de zonzijde van de rare periode waar we nu inzitten. Als zelfverklaarde introvert vroeg hij zich altijd al af wat nu eigenlijk het nut van introversie was. Extraverten zijn immers in vrijwel alle situaties in het voordeel. Maar nu weet hij het, twitterde hij recentelijk: "Wij overleven pandemieën, dat is waarom onze genen blijven bestaan. Veel succes met de zelf-isolatie, extraverten. Ik ben hiervoor geboren."
Foto (c) iStock
Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!