Ken je dat? Dat je wakker wordt na een lange nacht, maar je voelt alsof je net een halve marathon gelopen hebt? Of word je wakker met de gekste gedachten in je hoofd over mensen met staarten of kon je vliegen vannacht? Wat betekent het als je droomt en rust je wel goed uit als je hoofd nog zo druk is?
Je denkt heel de dag aan dingen en dat gaat in je slaap gewoon door. Je slaapt in verschillende fasen en tijdens de zogenoemde REM-slaap (Rapid Eye Movement).
Die herken je bij iemand aan de onrustige ogen. Volgens onderzoek droom je in die slaapfase het meest. Je lijf is helemaal ontspannen, maar je hersenen draaien volop.
2 Uur REM-slaap
Je REM-slaap is heel belangrijk voor een goede nachtrust, je hebt aan ongeveer 2 uur per nacht genoeg. En in die REM-slaap droom je dus ook. Soms lucide, een droom waarin je je acties kan beïnvloeden.
Het antwoord op de vraag of dromen goed is voor je nachtrust:
Soms wel, soms niet.
Hoe meer je droomt, hoe meer REM-slaap, hoe beter je nachtrust. Maar als je veel droomt, betekent dat niet automatisch dat je goed slaapt, zeker als je nachtmerries hebt, kan je dat veel energie kosten.
Je dromen onthouden? Leg dan een notitieblokje op je nachtkastje en schrijf ze meteen op als je wakker wordt.
Bron: Gezondheidsplein. Beeld: iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in