De overgang. We ontkomen er niet aan. Gelukkig is er steeds meer openheid en weten er ook steeds meer over.
Vage of onverklaarbare klachten waar vrouwen na hun veertigste mee bij de huisarts komen, zijn vaak te linken aan de premenopauze, een periode waarin je lichaam al aan de voorbereidingen van de menopauze begint. Nee, dat is inderdaad niet leuk, maar als je weet wat je te wachten kan staan, overvalt het je toch iets minder.
Slapen
Zet wat 40/45+ vrouwen bij elkaar en slecht slapen zal al snel worden besproken; het is een van de voornaamste bijverschijnselen als je niet meer ovuleert. Gezond leven, stress zo veel mogelijk vermijden en tijd voor ontspanning maken kunnen ervoor zorgen dat je niet uitgeput raakt. En: je er niet al te druk over maken, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Onhandig
Christiane Northrup, auteur van De Overgang als Bron van Kracht schrijft dat de premenopauze niet zo heel anders is dan de puberteit, waarin het lichaam zoveel verandert dat je een ander persoon wordt. Hoewel je bij de premenopauze niet groeit en je ook niet zo in de war voelt, kun je toch wat onhandiger worden door al die veranderingen. Door de hormoonschommelingen wordt de huid ook dunner en gevoeliger voor blauwe plekken.
Met droge ogen
Het uitdrogen van je ogen en minder goed gaan zien kunnen ook symptomen zijn van de premenopauze.
Verstrooidheid
Zoek je je smartphone terwijl je hem in je hand hebt? Een teveel aan oestrogeen wordt omgezet in een stresshormoon en dat kan je geheugen een beetje aantasten.
Moodswings
Begin jij ook steeds makkelijker te huilen? Die plotselinge moodswings zijn waarschijnlijk het bekendste symptoom dat je een nieuwe levensfase nadert. Wees mild voor jezelf, je erover opwinden maakt het alleen maar heftiger. Benoem het ook, hoe gênant je het ook vindt.
Buik
Het is echt niet eerlijk, maar als we ouder worden, neemt ons gewicht vaak toe. Maar draai dit negatieve aspect eens om: je lichaam helpt je om extra op een gezonde levenswijze te letten. Alsof het zegt dat je er niet zo gemakkelijk van afkomt als je het niet goed behandelt.
Pukkels
Je rommelende hormoonhuishouding kan puistjes veroorzaken. Wees gerust: zo erg als in de puberteit zal het niet worden!
Droge huid
Omdat je progesterongehalte daalt, wordt het collageen in je huid kwetsbaarder en daardoor wordt de huid droger. Hoe bleker je teint, hoe meer last je ervan zult hebben. Lekker smeren dus, zodat de boel zacht en soepel blijft.
Bron: fiftyandmemagazine.be
Beeld: iStock/IPGGutenbergUKLtd
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in