Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Feit of fabel: hebben vrouwen het écht sneller koud dan mannen?

Met de winter nog in volle gang kijken wij stiekem al reikhalzend uit naar lente dagen waarop we zonder jas de deur uit kunnen. Maar hoe zit het eigenlijk met die eeuwige strijd tegen de kou? Is het echt zo dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen, of is dat slechts een hardnekkige mythe? Het antwoord zal je verrassen!

vrouw koud

Volgens Marken Lichtenbelt, hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht, is er een duidelijke biologische verklaring.

Interne kachel

“Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze hebben in feite een minder grote kachel in hun lichaam,” legt Lichtenbelt uit. Dit verschil komt doordat vrouwen relatief minder vetvrije massa hebben. Vetvrije massa bestaat voornamelijk uit spieren en water, die een belangrijke rol spelen in de warmteproductie van het lichaam. “Vrouwen hebben minder spieren en meer vetweefsel. In eenzelfde omgeving is het voor vrouwen daarom moeilijker om op een temperatuur van 37 graden te blijven dan voor mannen,” aldus Lichtenbelt.

Koude handen en voeten

Veel vrouwen herkennen het maar al te goed: ijskoude handen en voeten, zelfs als het binnen warm is. Dit heeft niet alleen te maken met temperatuur, maar ook met het hormoon oestrogeen. Onderzoek toont aan dat oestrogeen een rol speelt bij het afsluiten van haarvaten, die de temperatuurregeling van het lichaam beïnvloeden.

Bij kou worden de haarvaten afgesloten om de warmte naar de vitale organen te leiden. Bij vrouwen gebeurt dit proces sneller dan bij mannen. Bij zwangere vrouwen is dit effect zelfs sterker, omdat het lichaam prioriteit geeft aan het warmhouden van de baby.

Verschil in vet

Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld meer onderhuids vet dan mannen. Dit vetlaagje helpt om warmte vast te houden, maar door de lagere doorbloeding is het minder effectief in het opnemen van warmte van buitenaf. Hoewel het een goede isolatie biedt, draagt het niet direct bij aan het gevoel van warmte.

Genetica en omgevingsfactoren

Hoewel de biologische verschillen duidelijk zijn, spelen ook omgevingsfactoren een rol in hoe je kou ervaart. Hoe actief je bent, wat je eet en hoe je je kleedt, kunnen allemaal een verschil maken. “Vrouwen hebben een kleinere kachel, maar dat betekent niet dat je je erbij neer hoeft te leggen,” stelt Lichtenbelt. “Laagjes kleding dragen, gezond eten en regelmatig bewegen helpen je al een heel eind op weg.”

Dus dames, de volgende keer dat een man klaagt over de verwarming die te hoog staat, kun je hem gerust uitleggen dat de wetenschap aan jouw kant staat!

Happy 50
  • Women's Health, Proefkonijnen
  • Adobe Stock