Koude handen ontstaan vaak door een verminderde doorbloeding. Dit kan komen door lage temperaturen, stress of een slechte bloedsomloop. Ook onderliggende gezondheidsproblemen, zoals de ziekte van Raynaud, kunnen een rol spelen. In dat geval trekken de bloedvaten in je vingers zich samen bij kou of stress, waardoor ze wit of blauw kunnen kleuren en pijnlijk aanvoelen.
Wat je kunt doen tegen koude handen? We geven je een aantal tips!
Houd je lichaam warm
Je handen en voeten zijn de uiteinden van je lichaam en krijgen als laatste warmte. Als je kern – oftewel je romp – warm blijft, worden je handen dat ook sneller. Kleed je dus in laagjes en zorg voor warme sokken en een goede trui.
Stimuleer de doorbloeding
Regelmatige beweging helpt om je bloedcirculatie op gang te houden. Denk aan wandelen, fietsen of yoga. Ook een simpele handmassage of vingeroefeningen kunnen helpen om je handen sneller op te warmen.
Vermijd cafeïne en nicotine
Koffie en sigaretten kunnen je bloedvaten vernauwen, waardoor je handen nog kouder aanvoelen. Kies in plaats daarvan voor een warme kop gemberthee of kruidenthee, die je lichaam juist van binnenuit verwarmt.
Draag warme handschoenen
Buiten de deur zijn handschoenen of wanten je beste vrienden. Kies voor thermohandschoenen of handschoenen met een fleecevoering om de warmte goed vast te houden. Vermijd strakke handschoenen, want die kunnen je bloedsomloop juist belemmeren.
Wissel warme en koude prikkels af
Een effectieve manier om je doorbloeding te verbeteren, is het afwisselen van warme en koude prikkels. Spoel je handen bijvoorbeeld eerst met warm water en daarna kort met koud water. Dit helpt je bloedvaten om zich beter aan te passen aan temperatuurwisselingen.
Wanneer moet je naar de dokter?
Heb je niet alleen koude handen, maar ook last van tintelingen, gevoelloosheid of pijn? En blijven je handen vaak blauw of wit verkleuren? Dan kan er meer aan de hand zijn en is het verstandig om een arts te raadplegen.
- Margriet, Heatperformance
- Adobe Stock