Donna Hay was kort in Nederland voor de promotie van haar nieuwste boek en ik mocht haar daarover niet alleen interviewen, ik had ook het voorrecht er met haar uit te mogen proeven.
Donna Hay
Donna is met recht een culinair fenomeen te noemen. Ze begon op haar 19e als foodstyliste bij Marie Claire en lanceerde een aantal jaren later als redacteur een serie kookboeken voor het magazine. Een aardverschuiving in kookboekenland in die jaren. Eenvoudige ingrediënten, simpel maar perfect bereid, fraai en vernieuwend gestyled en dito gefotografeerd. En die 'cleane' stijl geldt nog steeds voor haar recepten.
Donna Hay
Ze begon al jong met koken; 8 was ze. De eerste generatie jongeren waarvan beide ouders werkten. Haar moeders favoriete keukenapparaat was de magnetron maar daar dacht de kleine Donna anders over. Echt koken daar geloofde ze in.
Donna als vraagbaak
Later werd ze de grote vraagbaak in haar vriendinnengroep 'Hoe maakte je dat lekkere gerecht ook al weer? Hoe lang moet ik polenta koken? Waar kan ik tofu door vervangen? En zo begon ze alles wat ze wist op te schrijven. Inmiddels is Donna 28 ('of 29' zegt ze lachend, ze is de tel inmiddels kwijt) kookboektitels verder.
Janny van der Heijden
Haar missie is koken toegankelijk én leuk te maken. Een goede basiskennis helpt daarbij niet alleen, het is in haar ogen onmisbaar. Zelfs na al die succesvolle jaren ontdekt ook zij nog regelmatig trucjes en handigheidjes die het koken eenvoudiger maken en die deelt ze graag.
Janny van der Heijden
Even more basics to brilliance is een boek waaruit je eigenlijk direct álles wil gaan koken. Ik proefde haar bloemkool uit de oven met granaatappelpitjes, flatbread, boterbonendip, lamsspiesjes en opgeklopte feta en de overheerlijke burnt cheesecake, allemaal aanraders.
Spectrum
Het nieuwe boek is opgesplitst in zoet en hartig met telkens een basisrecept waarbij meerdere en totaal verschillende toepassingen. Een absolute bonus zijn de 16 QR codes die je met je telefoon of tablet kunt scannen naar stap voor stap masterclass video's als knoflookkip, flatbread, chocolademousse laagjes taart (!) et cetera. Ze kookt en styled alle recepten nog steeds zelf.
Rennen dus voor dit boek en zet Donna prominent als je altijd aanwezige beste vriendin op de keukenplank!
Donna Hay Even more basics to brilliance, uitgeverij Spectrum
Doe mee & win!
Donna Hay
Nouveau mag 3 exemplaren ter waarde van € 34,99 van Donna Hay's nieuwe kookboek Even More Basics to Brilliance weggeven. Vul het formulier in, wie weet maak jij dan straks ook fluitend die cheesecake (want Donna blijft Donna: echt iedereen kan haar recepten koken).
- Janny van der Heijden