En we mogen 3 lifestylewandelboeken weggeven, doe je mee?
Nouveau Hoofdredacteur Claudia is specialist op lifestylewandelgebied, wandelroutes met onderweg hippe tentjes. 'Lopen voor lekkers' noemt ze het ook wel. Deze tips heeft ze gebundeld in Het LifestyleWandelboek, waar we er drie van weg mogen geven (scroll even door voor deze fijne winactie!).
Hierbij alvast drie winterse wandelingen, juist nu, juist voor dit seizoen.
1 Diemerbos, bij Diemen
Een wandeling van 5 kilometer onder de rook van Amsterdam, hond mag mee.
Waarom nu: Mysterieuze sfeer met oliebollen toe
De route: Parkeren op de grote parkeerplaats bij de Muiderstraatweg, van daaruit loop je zo het bos in. Wat volgens de strikte definitie geen echt bos is, want pas aangeplant in 1990.
Maar er is wel een wonderlijk verhaal, bij afgravingen bleek er namelijk in de veengrond oude stammen te zitten – van eerder bos op deze plek. Hoe symbolisch. Nieuw bos op oud bos. Lopen op holistische gronden. En op drassige aarde. Niet gek als dit echt oud moeras is. Waterdichte schoenen mee, Dus. We lopen langs het Telegraafbos, zo genoemd door de volksmond omdat de krant een deel van de nieuwe aanplant betaalde.
We duiken onder de A9 door. Bij het verlengen van deze snelweg is er namelijk als voorwaarde nieuwe natuur gecreëerd. Nou ja deze natuur was er al, maar is toegankelijker geworden. Door twee gloednieuwe fiets- en wandeltunnels lopen we het polderlandschap in. Open veenweiden en plassen zo dicht bij Amsterdam, met in de verte als extra attractie de Gaaspermolen. Het lijkt wel een schilderij van Hendrick Avercamp. Via de Zuid-tunnel lopen we het veen in, tot aan de natuurlijke grens met het Amsterdam-Rijnkanaal, via de Noord-tunnel terug, het 'bos' weer in voor een afzakkertje bij House of Bird.
Praktisch:
Het Diemerbos ligt onder Diemen, achter industriegebied De Sniep. Bij de entree – Muiderstraatweg – is een grote gratis parkeerplaats, van hieruit loop je zo het Diemerbos in. Meteen bij het begin zie je House of Bird op links, sla echter op deze laan naar rechts, de blauwe route, dan loop je wat meer van de meute af. Verleng met de fietstunnel zuid om met fietstunnel noord terug te keren.
Lekkers!
Hipster plek House of Bird is elke dag (ook op maandag!) open voor koffie, appelaart en andere versnaperingen waar de lifestylewandelaar behoefte aan heeft. Heeft in december oliebollen (met gember en andere bijzondere ingrediënten) en stoofvlees om thuis te bereiden.
2. Rijs, Gaasterland in Friesland
5,5 kilometer, groots wandelbos aan het IJsselmeer, hond mag mee.
Waarom nu: wintersprookjesbos, en de aanblik van stoere kitesurfers bij felle winterwind op het IJsselmeer
De route: Golvend Gaasterlân ziet eruit als Drenthe – met zijn ruisende bossen vol eiken en beuken op omhooggestuwde gaasten (meteen de naam verklaard). Maar is onmiskenbaar en hoorbaar grûtsk Fries, met zijn dubbele plaatsnamen en pompeblêden vlaggen. Dorpen in deze regio zijn onder andere Oudemirdum, Sondel én Rijs.
In die laatste plaats (nou ja plaats, meer een verzameling horecabedrijven) is het mooiste bos uit de regio te vinden. Eeuwenoude eikenbomen omzomen de statige Murnserleane – die volgens vereniging It Fryske Gea voelt als de Kalverstraat, zo veel valt er te zien op deze bosboulevard.
Deze adellijke hoofdlaan leidt naar de beloning: het Mirnser Klif. Een 2.5 meter boven NAP liggende kleileemrug. Dit klif is ontstaan in de ijstijd door oprukkend landijs en een natuurlijke bescherming tegen het water van het wassende water. (“Eens ging de zee hier tekeer, maar die tijd komt niet weer, Zuiderzee heet nu IJsselmeer”).
De meeste Shinrin Yoku-gangers (bosbaden nieuwe stijl) parkeren bij de grote ingang waar ooit Huize Rijs van de Van Swinderen’s stond. Het herenhuis is weg, de slottuin is wel weer opnieuw aangelegd.
Wij ‘enteren’ het bos via de Marderleane zodat we nog de wetlands van Séfonsterpolder mee pakken.
Wat en hoe je ook loopt, dit stuk natuur & cultuur heeft een verhaal. Voor de hele familie. Ben je met kinderen, vertel dan over de V2 raketten uit de Tweede Wereldoorlog die hier gelanceerd werden. En houd vooral de beloning voor ogen. Uit het bos doemt de blauwe vlakte van het IJsselmeer op.
Nog een mooie storytelling: bij helder weer zou je Enkhuizen aan de overkant kunnen zien liggen.
In ieder geval zie je Duitse nummerplaten, de woeste wind bij het Mirnser Klif trekt tot ver uit Duitsland kitesurfers aan.
Lekkers!
Paviljoen ’t Mar op de Mirnster Klif is niet langer een witte snackkeet, maar een hip zwart gebouw met zwart gestaalde ramen. Op de kaart: Cava by the glass én vegan gerechten.
3. Stadswandelingen.
In de winter zou ik ook altijd een stadswandeling aanraden vanwege dichtere behuizing (minder wind) en gezellige stadslichtjes.
Echt een Dickens sprookje is Marken.
Rondje Marken is 10 kilometer en oud-Hollands mooi. Zeker als er sneeuw & ijs ligt. Vorig jaar lag er bevroren ijs om vuurtoren Paard van Marken. FENOMENAAL!
Ook Rotterdam is een aanrader in de winter, wel een anorak mee, het wil nog wel eens tochten, maar als je van de Maasboulevard over de Zwaan via Kop van Zuid naar Katendrecht loopt, kom je wel helemaal in kerstsferen.
Over de hoerenloperbrug naar het Deliplein, waar geen dames van plezier meer zitten, maar wel tientallen plezierige food-tentjes. Nu is het Deliplein knus kerstboomachtig, met op sommige weekenden gratis oliebollen van het zoontje van de kerstbomenverkoper en in ieder geval altijd hete cider to go van Namaste. Reken op zo’n 10 kilometer vanaf de Wijnhaven (vlakbij Maasboulevard) naar Katendrecht en terug.
Route:
De app Rotterdam Routes neemt je mee op reis door deze metropolis, met verhalen over de stad door de ogen van echte Rotterdammers. Wij liepen een gedeelte van de Erasmusroute (12 km) gemengd met een deel van Het Nieuwe Maasparcours. Die vonden we te lang met 28 kilometer, daarom hebben wij hem ingekort tot 10 kilometer. Andere aanraders: Cas Oorthuysroute, Brandgrens-route, Bordewijkroute. Sowieso ligt de kunst hier letterlijk op straat.
Lifestyle
- Langs de oostkant van de Maas staan leuke pick-up koffietentjes zoals Ketelbinkie.
- Aan de westkant van de Maas: BY AMI, Urban Bistro aan het water op Kop van Zuid.
- Als je de hoerenloperbrug overloopt bij Hotel New York kom je in het hippe gegentrificeerde Katendrecht. Ooit een rauwe buurt, nu een foodparadijs met de Fenix Loods, de Maaskantine en veel toffe zaakjes op het Deliplein.
Lifestylewandelen!
Het Lifestylewandelboek van Claudia Straatmans is uitgegeven door Ambo/Anthos en biedt meer dan 50 fantastische wandelingen en heerlijk veel tips om te 'lopen voor lekkers.' Het is een origineel cadeau voor onder de kerstboom voor wandelende levensgenieters en kost € 22.
Doe mee & win!
Nouveau mag 3 exemplaren van het lifestylewandelboek van Claudia Straatmans weggegeven! Vul het formulier in, wie weet kun jij dan straks lekker lezen én lifestylewandelen!