Prinsjesdag is een begrip in Nederland. Een royal rijtoer door Den Haag, de Troonrede wordt voorgelezen en daarna beginnen de Algemene Beschouwingen op de plannen van het kabinet, zoals altijd op de derde dinsdag in september
Ceremonie
De ceremonie is volgens Parlement.com nog niet zo heel oud. In 1814 kwam er (weer) een Staten-Generaal bijeen. Er was toen ook een openingsplechtigheid, waarin de leden van de Staten-Generaal tevens de eed aflegden in handen van soeverein vorst Willem (hij zou pas in 1815 koning worden).
De opening vond plaats in de Trêveszaal in Den Haag, waar de vorst zijn troonrede hield. Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste Prinsjesdag was. De Gouden Koets kwam er pas in 1903 en werd nadien niet altijd gebruikt; het lijkt inmiddels onder koning Willem-Alexander een museumstuk te zijn geworden.
Wie zijn de Prinsjes?
De naam 'Prinsjesdag' stamt al uit de achttiende eeuw. Het komt van de viering van verjaardagen van leden van de stadhouderlijke familie. 'Prinsjes' slaat hierbij op de kinderen van de oranjegezinden die bij zulke gelegenheden feestelijk gekleed waren.
Dat de naam komt van de tocht van koning Willem I naar het Binnenhof, waarbij hij te paard vergezeld werd door zijn zoons, is onjuist. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werd de naam gebruikt voor de feestelijke opening van de zitting van de Staten-Generaal.
- NL Beeld