Slagschepen, wc-brillen en verentooien – the works!
Waarom zou je in vredesnaam kiezen voor een tuttig dophoedje als je ook kan uitpakken met de meest bizarre slagschepen, wc-brillen en verentooien? Deze royals zijn wel te porren voor een hoedenfeestje!
Natúúrlijk begin ik met niemand minder dan Máxima, want onze mooie fashion queen laat zich echt nooit en te nimmer tegenhouden door faalangst of felle modekritieken.
Bij het huwelijk van de Luxemburgse erfgroothertog vroeg modiste Fabienne Delvigne zich zelfs hardop af of fazantenveren van een halve meter niet too much zouden zijn voor een kerkelijke dienst. Daar had Máxima maar één antwoord op: let’s go for it!
Vlinders hebben vaak iets lieflijks en subtiels, maar daar zie je weinig van terug bij de kleurexplosie op het hoofd van Beatrice.
De Britse prinses is sowieso geen watje op het gebied van hoofddeksels. Bij het huwelijk van Kate & William (2011) zette ze zelfs een wollen wc-bril op haar hoofd. Die keuze viel zó op, dat er zelfs een eigen Twitteraccount voor werd aangemaakt. Na het huwelijk besloot de prinses de veelal negatieve kritieken om te zetten in iets moois.
Het ontwerp van Philip Treacy werd aangeboden op een veiling en verkocht voor maar liefst 131.000 euro. Goed nieuws voor Unicef en Children in Crisis, want daar ging de opbrengst naar toe.
Grote hoeden hebben vaak iets feestelijks, maar heel praktisch zijn ze natuurlijk niet. Prinses Elena van Spanje moet dan ook haast wel nekpijn hebben gekregen van dit slagschip.
Als Elena over de pijnlijke ervaring na wil praten kan ze vast wel terecht bij hertogin Camilla.
Go big or go home lijkt het favoriete modemotto van de hertogin te zijn.
In de jaren tachtig en negentig kon je koningin Beatrix uittekenen met ronde hoedjes met een opgeslagen rand. Keurig, koninklijk, maar zelden spannend. Voor het huwelijk van prinses Elena (daar heb je haar weer!) besloot ze in 1995 een uitstapje te maken. Op een zwarte basishoed werd een extravagante laag met een geometrisch motief en strik bevestigd. Een UFO is er niets bij.
Koningin Margrethe van Denemarken geeft de Teletubbies het nakijken met dit blauwe dopje. De oversized mantel met XXL knopen maakt het bizarre totaalplaatje helemaal af.
Prinses Diana bracht in 1989 een bezoek aan het Midden Oosten en daar hoorde ook deze hommage bij in de vorm van een turban en capeline in één.
Op de tweede dag van het Duitse staatsbezoek (6 juli 2021) werd er flink gemopperd in het persvak. Keek Máxima naar rechts, dan was het kassa. Keek ze naar links, dan was het prut. Het verplichte mondkapje versterkte dit effect nog maar eens extra.
Omdat Máxima qua mode vaak kiest voor grootse gebaren zijn er inmiddels heel wat bijnamen voor al het moois in haar garderobe. Zo is haar oranje ketting omgedoopt tot de kreeft en een top met draperiemouw tot de theedoek. De bijnaam van deze hoed heeft weer alles te maken met het mannelijk geslachtsdeel en waarom dat zo is, laat zich vast wel raden.
Bliep, bliep, heb ik ontvangst? Beatrice Borromeo, getrouwd met Pierre Casiraghi, de jongste zoon van prinses Caroline van Hannover, deinst niet terug voor een antenne op haar hoofd. Zelfs niet bij het geven van haar ja-woord. Het staat haar nog beeldig ook. Maar ja, wat niet?
Is dit nu een hoofddeksel of niet? Koningin Mathilde lijkt zelf nog wat te twijfelen.
Een rommelige knot wordt nog weleens omschreven als een vogelnestje, maar dit is er pas echt een. Het vogeltje spiekt zelfs over de rand naar beneden.
Waar was de stylist van Sophie, gravin van Wessex, met zijn of haar gedachten toen deze hoed werd aangeschaft? Hier komt toch niemand goed mee weg?
In 1969 werd Charles ingehuldigd als prins van Wales en daarom moest de Queen in dat jaar op zoek naar een bijzondere hoed. Ik vraag me nog steeds af waar zij zich door liet inspireren. Een non? Een farao? Het leverde in ieder geval een bijzonder plaatje op.
Last but not least ook nog een uitstapje naar Noorwegen. Prinses Martha Louise hoeft met dit slagschip niet bang te zijn voor een zonnesteek.
Foto's (c) Getty Images, ANP