Hello Boys! Royal mannenmode mag er óók zijn.
Bij koninklijke mode draait het vaak om de dames, maar hé: de heren hebben ook wat aan! Josine Droogendijk van Modekoningin Máxima dook in de archieven en kwam met deze mannelijke eyecatchers op de proppen.
SPANJE
Het kan aan mij liggen, maar het lijkt er niet op dat Felipe achteraan stond toen de schoonheid werd uitgedeeld. Goede lengte, goed postuur…. Ja, dan kun je qua mode veel hebben.
Gelukkig lijkt de Spaanse koning dat ook wel te beseffen, want naast de haast verplichte donkerblauwe pakken durft hij ook nog wel wat anders aan. Een zwart overhemd bijvoorbeeld, met een lichtgrijs jasje en een witte broek. We want more!
NEDERLAND
Koning Willem-Alexander reist in de wintermaanden graag af naar Oostenrijk, en het lijkt erop dat hij de nationale dracht van zijn vakantieland ook wel kan waarderen.
Hier zien we hem met een Oostenrijkse janker, oftewel: een traditioneel jasje met een opstaande kraag. Zou hij zijn kledingkeuze hebben afgestemd op Máxima? Het zou zomaar kunnen, want Coco Chanel liet zich bij het ontwerpen van haar bekende tweed-jasjes inspireren door de janker van een Oostenrijkse liftboy. Máxima’s jasje komt weliswaar van Zara, maar de knipoog naar de Chaneljasjes kun je bijna niet over het hoofd zien.
Met kleding kun je barrières opwerpen én bruggen bouwen Met zijn lichtblauwe kabeltrui koos Willem-Alexander half februari 2021 voor de laatste optie. In zijn agenda stond een bezoek aan een daklozenopvang en contact van mens tot mens is dan belangrijker dan welk uniform dan ook.
ENGELAND
Flagdressing is een bekend begrip aan het hof. Op het allerhoogste niveau van diplomatie wordt een jurk in de kleur van een vlag namelijk sterk gewaardeerd. Zeker als de drager of draagster een royal is.
Voor de trip naar Pakistan (2019) zocht Catherine dan ook een donkergroene jurk uit, en prins William liet met zijn sherwani (knielange jas) eveneens een sterk staaltje flagdressing zien.
MONACO
Bij prins Albert van Monaco zit het modegevoel blijkbaar in de kleine teen. Oei, oei, oei, wat kan die man een bijzondere kledingkeuzes maken.
Neem zijn kerstlook van afgelopen jaar. De kleur klopt misschien, maar daar is dan ook alles mee gezegd. En dan heb ik het nog niet eens gehad over zijn felrode crocs. Au!
ZWEDEN
Prins Daniel van Zweden weet wél hoe het moet. Een goede coltrui, een goede blazer en je bent als prins klaar voor elk informeel werkbezoek.
BELGIË
Filip van België kan een coltrui op z’n tijd ook wel waarderen. Tijdens een museumbezoek in Gent werd hij bijvoorbeeld gespot met een bordeauxrood exemplaar.
Voor het double breasted jasje met een pochet in de vorm van een kroon krijgt hij van mij nog wat bonuspunten.
DENEMARKEN
Prins Frederik bewaart een groot deel van zijn kleding op de keurig gepoetste zolder van het paleis.
Daar hangt vast ook dit rode gilet met borduurwerk in gouddraad, want als hij geen uniform hoeft te dragen, kunnen we hem hierin uittekenen bij bruiloften.
De Deense kroonprins is sowieso wel van de gilets. Kijk maar.
NOORWEGEN
Wat trek je als prins aan naar een Halloweenparty? Vraag dat maar aan Haakon van Noorwegen.
In 2019 liet hij zich inspireren door Richie uit de film The Royal Tenenbaums, en dat leverde deze heerlijke look op. Luke Wilson, eat your heart out!
ENGELAND
In sprookjes dragen prinsen steevast een rood uniform met gouden knopen. Begin maart 2020 laat Harry zien hoe dat er in het echte leven uitziet.
De beelden doen bijna pijn aan mijn ogen. Niet om hoe het eruit ziet, want ik vind dit meer dan mooi. Wel omdat de foto treffend laat zien wat The Firm verloren heeft met Harry’s vertrek.
Als er in de agenda een reis naar tropische oorden staat, wordt het kledingvoorschrift vaak met potlood genoteerd. Een maatpak verandert bij temperaturen boven de dertig graden al snel in een zwembad, en dat moet je echt niet willen. Zeker niet als elke seconde op de gevoelige plaat wordt vastgelegd. Op Fiji droeg prins Harry dan ook een luchtige printblouse van de lokale markt.
NEDERLAND
Wat wel eens onderbelicht blijft, is de voorkeur van prins Claus voor Afrikaanse mode. Tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs van 1998 wierp hij zijn das af, en daarmee verdween de rest van zijn bijzondere toespraak compleet naar de achtergrond. Zonde, want hij zei mooie woorden.
Prins Claus: "Deze dag in Amsterdam is gewijd aan Afrikaanse mode en textieldesign. Waaraan ik toevoeg: president Nelson Mandela, de grote Afrikaanse leider, schijnt niet alleen een zeer aantrekkelijke man te zijn ( let maar eens op hoe vrouwen zich in zijn bijzijn gedragen ), maar hij is naar mijn mening ook een van de best geklede mannen die ik ken. Hij heeft de moed zich te ontdoen van ouderwetse westerse kledingstukken en accessoires en heeft de Mandela-look gecreëerd. Zijn overhemden wekken mijn jaloezie en zouden de wereld van de mannenmode radicaal kunnen veranderen. Ze bevrijden mijn wapenbroeders van dat onderdeel van onze dagelijkse uitrusting dat geen enkele functie heeft, behalve mijn vrouw ergeren: 'Lieverd, je stropdas zit omgedraaid.'"
Claus' voorliefde voor etnische kleding kwam met name in de jaren zeventig tot uitdrukking in de kleding van Claus én Beatrix.
ENGELAND
Tijdens een barbecue in Canada worden prins Charles en prinses Diana verwacht in Edwardiaanse kleding. Dat levert deze bijzondere foto op.
ZWEDEN
Als de Zweedse koning en koningin in 2001 hun 25-jarig huwelijksjubileum vieren, worden de koninklijke gasten ook verwacht in kleding van vroeger.
En ja, dan heb je het dus over rijk geborduurde zijde, sneeuwwitte kragen, hoge kousen en bizarre pruiken.
Koningin Margrethe en prins Henrik van Denemarken hadden er werk van gemaakt. Wat was ik hier graag bij geweest!
Prins Constantijn ging voor de gelegenheid allover Gouden Eeuw, kroonprins Willem-Alexander maakte zich ervan af met Oranje Boven #beetjejammer
DENEMARKEN
Prins Frederik werd als klein kind al in de traditionele kleding van Groenland gehesen, en nog steeds draagt hij het zwart-witte tenue als hij voet op Groenlandse bodem zet.
Ik begrijp dat wel, want dit zit toch veel fijner dan een maatpak met een strak boord en dito das? En ja, de kleding van prinses Mary zou ik best wel willen hebben. Wat een heerlijke kleurexplosie!
Foto's (c) Getty Images, Brunopress, ANP, PPE Agency, Belgische Monarchie, RVD
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in