'Iedereen kan nu als Mega Mindy door het leven gaan.'
In kinderboeken worden capes vaak geassocieerd met snelheid, moed en kracht. Denk maar aan Superman of Mega Mindy. Maar de mooiste capes wapperen nog altijd aan koninklijke (avond)jurken. Josine Droogendijk van Modekoningin Máxima vertelt erover.
Het verhaal van de capejurk brengt ons ver terug in de tijd. Al in de zestiende eeuw na Christus, de tijd van pronkerige en overdadige mode, dragen de dames uit de gegoede klasse jurken met wapperende achterpanden.
Exhibit A: Elizabeth van Valois, koningin van Spanje, in 1565. De extra meters stof maken in één oogopslag duidelijk dat de draagsters in kwestie niet op een cent meer of minder hoeven te letten, want een goede lap zijde kost in de zestiende eeuw nog een vermogen. Kort samengevat is de cape dus een statussymbool. Omarmd door de elite, onbereikbaar voor het gewone volk.
Tegenwoordig staan de zaken er natuurlijk heel anders voor. Via internet betaal je nog geen tien euro voor een brede lap stof. Daardoor kan iedereen die het wil wel als een Mega Mindy of Wonder Woman door het leven gaan. Het zijn eerder de praktische haken en ogen die een echte cape-trend voorkomen.
Gelukkig hoeven de royals daar doorgaans niet zoveel rekening mee te houden. Als er een koninklijk galafeestje op de planning staat, worden ze keurig voorgereden en na een avondje glimlachen en handjes schudden kan de jurk ook zo weer uit. Aan het hof worden dan ook heel wat capejurken gedragen. Want of de royals nu lang, klein, dik, dun, zwanger, jong of oud zijn: voor iedereen is er wel een exemplaar te vinden dat op de juiste manier fladdert en flatteert. Deze Alexander McQueen droeg de hertogin van Cambridge tijdens een bezoek aan Zweden, toen ze in verwachting was van Louis.
Door de gelaagdheid en de vele meters stof zijn de mogelijkheden ook eindeloos, van capes-met-gevoel-voor-drama tot heel sobere silhouetten, zoals deze Safiyaa in 'Fijian blue' die ze droeg op Fiji #diplomaticdressing. Zo kunnen ontwerpers variëren met texturen, kleuren, stoffen, mouwen, de halslijn, de capelengte, en ga zo maar door. En al die verschillende mogelijkheden leveren een ander effect op. Kijk maar.
Modern, krachtig, elegant. Deze capejurk van Jan Taminiau...
...klopt aan alle kanten. Portugal, 2017.
In 2012 was de mode nog beduidend korter. Tijdens een chic avondje uit droeg Máxima een soepele capejurk tot ruim boven de knie. De ontwerper? Edouard Vermeulen van Natan.
Mathilde kocht de jurk ook, maar dan in het blauw. Ze droeg hem tijdens een koninklijk huwelijk in Rome, samen met een kekke donut voor op haar hoofd.
De meeste capes worden in de avonduren gedragen, maar Letizia heeft ook een vrij zakelijk exemplaar voor overdag in haar kast hangen.
Bij de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander leek Letizia even te twijfelen. Uiteindelijk koos ze voor de gulden middenweg. Rechts wél een cape, links niet. De ontwerpster? Stella McCartney.
Capes kunnen natuurlijk ook doorlopen naar het voorpand. Prinses Mary van Denemarken laat hier een mooi voorbeeld zien van donkerblauwe crêpe. Label: Vionnet.
Kate is de koningin van de mantels. In werkelijk alle kleuren van de regenboog hangen ze in haar kast. Van exact deze blauwtint heeft ze er zelfs meerdere. Dit ontwerp van Mulberry is voorzien van een korte cape, ook wel een pelerine genoemd.
We blijven nog even in de pelerine-sferen. Máxima droeg op Koningsdag 2019 een rood exemplaar, dat helemaal bezet was met kleine kraaltjes. Ontwerper? Jan Taminiau.
Meghan droeg, toen ze nog als hertogin op pad ging, een fantastische pelerine-jurk van Givenchy. Dit is toch perfectie, zoals de stof om haar armen valt?
Roze is de meest zoete kleur die er bestaat. Juist daarom is de brede riem zo’n goede toevoeging bij deze capejurk van Claes Iversen. Vergeet ook niet te kijken naar Máxima’s hoed. Wat een heerlijk dramatisch exemplaar!
Mooi groen is niet lelijk. Iets dergelijks moet Charlène gedacht hebben toen zij deze fantastische capejurk van Marchesa Notte kocht. En ik heb goed nieuws, want voor slechts 420 euro scoor je hem zelf!
Bij het afscheidsdiner van koningin Beatrix (29 april 2013) droeg prinses Mary een zachtroze jurk, met een lijfje van tule en pailletten (links)...
...die bij de inhuldiging van keizer Naruhito van Japan opnieuw dienst deed, maar dit keer mét een zilveren cape. Zoek de verschillen!
Keurig, ingetogen, klassiek: deze kant kun je ook op met een capejurk. Dit ontwerp van Natan werd door Mathilde gecombineerd met de laatste hoedentrend van de royals: een haarband.
Voor haar laatste gala als A-royal kocht Meghan begin 2020 een felrode jurk van Safiyaa. Samen met haar prins in uniform leek ze die avond zo uit een sprookje te zijn weggelopen. Wat vind ik het nog altijd meer dan zonde dat het royalty-avontuur van dit paar zo vroeg is geëindigd.
Met een harde *beng* sloot Meghan op 9 maart 2020 haar leven vol koninklijke verplichtingen écht af. Haar groene capejurk is een ontwerp van Emilia Wickstead, het snoezige tasje een duurzaam ontwerp van Gabriela Hearst. Hebben, hebben, hebben!
Foto's (c) Getty Images, ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in