Powervrouw Daphne Deckers over The People's Princess
Op 31 augustus is het 25 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte. Op Nouveau kijken diverse powervrouwen terug op het leven van The People's Princess. Vandaag: schrijver en columnist Daphne Deckers (53) die momenteel werkt aan haar podcastserie Daphne op Donderdag, een filmscript en een nieuwe roman.
'Richard en ik waren in New York voor de US Open en hoorden het in onze hotelkamer toevallig op tv voorbijkomen. Het was net vóór de tijd van de mobieltjes, al je nieuws kwam van kranten en de tv.
Diana was eerst nog zwaargewond, ik kon het nauwelijks geloven. Ik weet nog dat ik dacht: dit zal wel weer van die typische Amerikaanse overdrijving zijn. Maar enige tijd later kwam de mokerslag: ‘Princess Diana has died’.
Overal in New York, op de megagrote schermen van Times Square, op de tv’s in winkels, op de voorpagina’s van alle kranten: Diana is dead. Iedereen was sprakeloos.
Ik vond het zó moeilijk te verwerken in mijn hoofd. Diana was altijd juist zo levendig, zo charismatisch, zo vibrant, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Veelgeplaagd ook, met die vreselijke scheiding van Charles, en die Camilla die hij zo’n beetje al vanaf dag één ernaast bleek te hebben, de boulimia, de paparazzi.
Nu was ze eindelijk weer happy en verliefd. En dan nu dood? Door zo’n stom auto-ongeluk, opgejaagd door persfotografen? En dan die twee jonge zoons die ze achterliet! Het greep me allemaal erg aan.
We waren nog best lang in New York, want Richard haalde dat jaar de kwartfinales, en het ging op tv eindeloos door over de tragiek van Diana. Alles was Diana, en Diana was alles.
En daarna natuurlijk die begrafenis, met Candle in the wind van Elton John.
Maar het allerergste vond ik nog dat haar kinderen alleen op straat achter de koets met de kist moesten lopen, aangestaard door duizenden mensen. Wat moet dát traumatiserend zijn geweest. Met name Harry heeft dat later ook gezegd.
Veel van de huidige problemen zullen voortkomen uit de trauma’s die beide jongens in die tijd hebben opgelopen. Maar ja, wie ben ik, amateurpsycholoog. Inmiddels hebben we natuurlijk veel meer informatie, al weet ik soms niet meer of ik iets weet uit het nieuws van toen, of uit The Crown.
Welke dingen zijn echt gebeurd en welke zijn later verzonnen? Haar hele leven is een narratief geworden, dat door het Britse koninklijk huis, door Hollywood en de Britse kranten steeds opnieuw wordt afgedraaid, al naar gelang de nieuwste wensen.
Ik denk dat Diana een lieve, kwetsbare vrouw was, die dromerig in een sprookjeshuwelijk met een prins was gestapt, en bijna vermorzeld werd door de beknellende realiteit van een bestaan tussen de royals.
Ze was de gedroomde prinses: iemand die zich inzet voor minderbedeelden. Ik geloof niet dat haar immense populariteit altijd even goed gevallen is op het paleis. Ze gaf ook als eerste een inkijkje in het reilen en zeilen achter de schermen, hoe het er nu echt aan toeging bij The Firm. En dat spreekt het publiek natuurlijk ook aan: iemand die opstaat tegen ‘het instituut’.
Ik denk dat als ze was blijven leven, ze een soort Audrey Hepburn was geworden, of Angelina Jolie: een vrouw die ambassadeur is van de UN en aandacht vraagt voor allerlei goede doelen – en dat ook méént.’
Foto Daphne (c) Nouveau / DPG Media 2022, andere foto's Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in