Ze heeft haar lidmaatschap opgezegd.
Het lijkt erop dat er op het Binnenhof op meerdere fronten een teaser campagne loopt, waarbij de spelers nog even de kaarten tegen de borst houden. Zo heeft Peter Omtzigt laten weten pas na zijn vakantie te laten weten of hij met een eigen partij komt en gonst nog altijd rond dat Mona Keijzer wel eens de pittige hakkendraagster zou kunnen worden die Caroline van der Plas eventueel zou kunnen ontlasten in het internationale circuit.
Exit CDA
Dat gerucht heeft extra vaart gekregen nu Keijzer twee jaar na haar ontslag uit het kabinet alsnog het CDA heeft verlaten. De verhoudingen tussen de partijtop en de populaire politica leken weer wat verbeterd, maar de oud-staatssecretaris vertrekt nu uit onvrede over de lobby voor de nieuwe lijsttrekker.
Interne lobby
Dat bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving door RTL Nieuws. Dat er intern gelobbyd zou worden voor de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls als nieuwe leider van de partij zou totaal verkeerd gevallen zijn bij Keijzer, die zich eerst binnen en daarna buiten het kabinet ontpopte als criticaster van het Nederlandse coronabeleid.
'Ik heb genoeg gedaan'
Bruls was als voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters juist een van de boegbeelden van de crisisaanpak. Maar haar kritiek over Bruls zou door CDA-partijvoorzitter Hans Huibers weggewuifd zijn, waarna Keijzer haar conclusies trok en het lidmaatschap opzegde. ‘Het voelt niet meer als mijn partij, ik heb genoeg gedaan’, citeert RTL haar. Keijzer zelf reageert niet op vragen van deze nieuwssite.
'Dankbaar voor wat ze heeft betekent'
De partijwoordvoerder meldt alleen dat het CDA Keijzer ‘dankbaar is voor alles wat ze voor het CDA heeft betekend. Eerst in de periode naast Sybrand Buma en later als staatssecretaris Economische zaken. Mona was tot voor kort een actief CDA-lid. We wensen haar alle goeds toe'.
Stemmenkanon
Keijzer gold als stemmenkanon voor het CDA, de Volendamse was voorheen raadslid, wethouder, Tweede Kamerlid en sinds 2017 was ze staatssecretaris Economische Zaken. In dat jaar kreeg ze bij verkiezingen nog 165.000 voorkeursstemmen.
- Getty Images