Westerbork was tussen juni 1942 en september 1944 de plek waar meer dan 100.000 Joden, Roma, Sinti en verzetsstrijders hun reis naar Duitsland begonnen. Het kamp fungeerde als doorvoerpunt, waar de meeste mensen slechts enkele dagen verbleven voordat ze op de wekelijkse transporttrein naar concentratiekampen zoals Auschwitz werden gezet. De laatste trein vertrok op 3 september 1944, met aan boord onder andere Anne Frank en haar familie.
Namen Lezen
Op deze historische locatie wordt voor de vijfde keer het evenement Namen Lezen georganiseerd, voorheen bekend als De 102.000 Namen. Het voorlezen eindigt op maandag 27 januari, precies 80 jaar na de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz. De herdenking is via een livestream te volgen. Tijdens de ceremonie lezen naast Iris onder anderen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en schrijver Arnon Grunberg namen van slachtoffers voor.
Dit is de vijfde keer dat op deze manier wordt stilgestaan bij de vervolging, deportatie en moord op Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voorlezen kan vanaf nu live gevolgd worden via nos.nl.
De eerste namen werden voorgedragen door Eva Weyl. Zij kwam in 1942 als 6-jarig Joods meisje samen met haar ouders in kamp Westerbork terecht. Op 12 april 1945 maakte ze de bevrijding van het kamp mee, maar het duurde tot augustus van dat jaar voordat ze het kamp kon verlaten. In die tussenliggende periode zag ze hoe NSB'ers in het kamp werden opgesloten. De laatste namen worden maandag voorgelezen door Holocaustoverlevende Hans Peeper.
- Feriet Tunc