Aan haar populariteit lijkt zelfs na 50 jaar nog lang geen einde te komen, want op haar 73e is Dolly Parton ook bij jongeren weer helemaal hip & happening... Nouveau's online redacteur Caroline, al zeker veertig jaar groot fan, begrijpt wel waarom dat zo is.
Toen ik vijftig werd, gaf ik een groot feest met als dresscode 'Dolly & Willie' en op de uitnodiging 'Bier, bitterballen, botox én country & western: dat zijn de ingrediënten voor een eeuwige jeugd'. Niet alleen wil ik in mijn volgende leven graag met Willie Nelson trouwen, ik ben ook gek op Dolly Parton. En ja, ik besef dat smaken verschillen, haha! Hun muziek en stemmen raken me keer op keer recht in mijn hart. Maar behalve dat raken ze met hun authenticiteit, volkomen zichzelf zijn ze, allebei. Ik hou daar van.
Helemaal aan de hand
Vorige week ontdekte ik tot mijn vreugde de nieuwe serie Dolly Parton’s Heartstrings op Netflix en een paar dagen later las ik in het Parool een artikel over een 'heuse Dolly Partonrevival'. Er blijkt namelijk nog veel meer aan de hand rond de inmiddels 73-jarige zangeres. Ze is het onderwerp van de populaire podcast Dolly Parton's America. Daarnaast is ze te horen op Faith, een dancenummer van het Zweedse duo Galantis, met rapper Mr. Probz. En ze heeft bijna 5 miljoen volgers op Twitter, maar dat is geen nieuws voor fans (voor mij wel, want ik doe niet aan Twitter).
Het krantenartikel, dat eerder in de New York Times verscheen, verklaart haar populariteit onder de jongere generaties uit het feit dat alle factoren die haar vroeger kwetsbaar maakten voor kritiek, zoals haar over the top vrouwelijkheid, schaamteloze zakeninstinct en ongegeneerde cosmetische chirurgie, geen taboe meer zijn. De generatie die opgroeit met Snapchat en selfies voorzien van filters begrijpt dat dit soort dingen niet betekent dat iemand niet authentiek of geweldig goed in zijn/haar vak is. En daarom mag Aunt Dolly nog altijd graag meedoen, zoals in de populaire serie Hannah Montana van haar petekind Miley Cyrus.
Show don't tell
Een uitgesproken feminist is ze niet, daarover zegt ze: 'Ik heb niet het gevoel dat ik moet betogen, een bord omhoog moet houden of mezelf een label moet opplakken. Ik denk dat de manier waarop ik mijn leven en mijn zaken geleid heb voor zichzelf spreken.' Dat doen ook de op zichzelf staande afleveringen in haar Netflix-serie, waarin bijvoorbeeld een thema als gendergelijkheid in een conservatief-Amerikaanse familie aan de orde komt. Dat is niet nieuw, in 1997 antwoordde ze op de vraag hoe ze erin slaagde zowel religieus rechts als de lhbti-gemeenschap voor zich te winnen: 'Het zijn twee verschillende werelden. Ik leef in beide, hou van hen beide, en begrijp en aanvaard ze allebei.'
Bron: New York Times/Parool
Beeld: ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in