Je hoort steeds vaker over intermittent fasting, maar wat is het precies? Hoe doe je het en is het écht goed voor je?
Intermittent fasting betekent niks anders dan bij periodes niet eten. Dat kun je op verschillende manieren doen. Er is de 5/2-methode waarbij je twee dagen per week heel weinig eet en vijf dagen normaal. Bij de 16/8-methode eet je acht uur wel en zestien uur niet. Bij gemodificeerd vasten eet je eens in de maand of eens in de twee, drie maanden een dag of vier, vijf heel weinig.
Drie keer per dag
We denken vaak dat een tijd niet eten niet goed is, maar ons lichaam is er prima toe in staat, omdat het energie opslaat. Drie keer per dag eten is geen biologisch, maar een cultureel fenomeen. Internist en endocrinoloog professor Hanno Pijl is er duidelijk over in een interview op nu.nl: 'Het is niet natuurlijk. Onze voorouders aten, net als andere omnivoren, wanneer er eten voorhanden was. We zijn er niet voor gemaakt om de hele dag door te eten zoals we tegenwoordig doen. We eten niet alleen te veel, maar ook te vaak. Op de lange termijn leidt dat tot problemen.'
Te vaak eten
Als je te vaak eet, krijgt je lichaam geen tijd om tussen de maaltijden door te herstellen. Je lichaamscellen zijn gericht op groei en vermenigvuldiging. Elke keer als je eet, worden er allerlei processen in gang gezet die dit bevorderen. Daarbij ontstaat afval dat zich blijft ophopen en dat bovendien invloed heeft op groeiprocessen ín de cellen.
Even niet eten
Als je een tijd niet eet, onttrek je brandstof aan je lichaam en schakelt het over van groei en vermenigvuldiging naar reparatie en bescherming. De cellen merken dat er weinig brandstof in het lichaam komt en gaan afval als brandstof gebruiken. De cellen eten hun eigen afval als het ware op. Dit proces wordt autofagie genoemd.
Hormonen
En er ontstaat nog een ander proces, dat we hormese noemen: de cel gaat zichzelf - door de milde stress die de cel door niet eten ervaart - beschermen. Hormonaal gezien gebeurt er ook van alles, doordat er minder groeifactoren in het systeem die celschade versterken."
De effecten!
Op korte termijn zorgt intermittent fasting voor een fitter gevoel en minder vermoeidheid. Op lange termijn krijg je een betere suiker- en hormoonhuishouding, minder chronische ziektes en gewichtsverlies.
De beste manier
Als je wilt afvallen, lijkt een keer in de zoveel tijd een paar dagen niks eten het effectiefst, maar ook met de 5/2-methode kun je gewicht verliezen. Bij 16/8 is je gewichtsverlies meestal beperkt, omdat je niet minder eet, maar dezelfde portie over een korter tijdsbestek verdeelt. Toch blijkt dierstudies dat muizen die gedurende 8 uur dezelfde hoeveelheid calorieën aten als muizen die er 24 uur over konden doen, veel fitter, slanker en gezonder bleven. De controlegroep kreeg overgewicht en ontwikkelde allerlei chronische ziektes. Datzelfde effect zie je bij mensen.
De 16/8-methode
Het eenvoudigst is om het ontbijt over te slaan. Neem je laatste maaltijd om 20.00 uur en eet de volgende dag pas om 12.00 uur, dan heb je zestien uur niet gegeten. Let er wel op dat je ook geen energiehoudende dranken meer neemt. Het is een misverstand dat je moet ontbijten om je verbrandingsmotor op gang te brengen. Professor Hanno Pijl: 'De een kan er beter mee omgaan dan de ander, maar in principe kan het lichaam gewoon teren op de opgeslagen energievoorraad. Het schakelt over van suiker- op vetverbranding. De insulineconcentratie daalt sterk. En insuline remt de vetverbranding en stimuleert de verbranding van glucose.'
De 5/2-methode
Bij de 5/2-methode en gemodificeerd vasten eet je weinig. Weinig is ongeveer 500 kilocalorieën per dag, verspreid over twee eetmomenten. Je eet dan geen glucose uit zetmeel en suiker en weinig eiwitten. Wel veel groenten en gezonde vetten uit olijfolie, noten, zaden en eventueel een beetje vis.
Voor iedereen
We eten allemaal te vaak, dus iedereen heeft er baat bij. Diabetici mogen er trouwens niet op eigen houtje mee beginnen. Het heeft direct invloed op de suikerhuishouding, dus moet de medicatie worden aangepast. Ook mensen met darmziektes moeten eerst met hun arts overleggen of het veilig en verstandig is.
Bron: nu.nl
Beeld: pixabay/silviarita
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in