Nog meer plastic soep, moeten we dat willen?
In negen van de tien meest verkochte cosmeticaproducten zoals crèmes en shampoos zitten microplastics, minuscuul kleine plastic deeltjes en vloeibare plastics. Dat blijkt uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation.
De actiegroep vroeg via een app aan mensen om de ingrediëntenlijst van hun verzorgingsproducten in te sturen. Op die manier werden 7704 cosmetica- en verzorgingsproducten, van de tien populairste merken in Europa onderzocht.
Meer transparantie gewenst
Van die producten bleek 87 procent microplastics te bevatten. Ruim 400.000 mensen hebben de app gedownload. Volgens de actiegroep zijn producenten niet transparant genoeg over het gebruik van de plastic deeltjes. De Nederlandse Cosmetica Vereniging is het oneens met deze conclusie en vindt dat de Plastic Soup Foundation overdrijft.
Niet duidelijk is of de microplastics in cosmetica schadelijk zouden zijn voor je gezondheid. Wel dragen ze bij tot de plastic soep: wat door het putje verdwijnt aan scrubs, shampoo's en douchegeld, komt (deels) terecht in het milieu.
Microplastics in het bloed
Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam meldden twee weken geleden dat voor het eerst microplastics zijn aangetoond in het bloed van mensen. De wetenschappers onderzochten bloedmonsters van 22 anonieme gezonde volwassen donoren. Bij 17 van hen werden bouwstenen van plastic in het bloed gevonden.
Meer onderzoek
"Het is belangrijk dat meer onderzoek gedaan wordt zowel naar de blootstelling als naar de effecten," zegt Majorie van Duursen, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in het Algemeen Dagblad.
Volgens haar wordt de omvang van de microplastic-vervuiling steeds duidelijker. Waar de microplastics in ons bloed precies vandaan komen, is niet bekend. "Cosmetica kan een oorzaak zijn, maar ook andere routes bijvoorbeeld zijn mogelijk. Bijvoorbeeld via verpakkingsmaterialen van eten of afbraakplastic in het milieu."
Het is volgens de hoogleraar onwaarschijnlijk dat grote microplastics via de huid het lichaam binnendringen, maar kleinere (nano)plastics of vloeibare microplastics kunnen dat misschien wel. Ze zitten niet alleen in cosmetica, maar ook in de lucht, in ons eten, in drinkwater, en op onze kleding.
De Nederlandse Cosmetica Vereniging zegt de kwestie serieus te nemen. De vereniging zegt dat veilige producten voor de consument en het milieu 'absolute prioriteit' zijn. "De industrie neemt het probleem van microplastics daarom ook zeer serieus en kijkt naar effectieve en op wetenschap gebaseerde oplossingen."
Hoe herken je microplastics?
Het vraagt om even goed studeren op de ingrediënten. Woorden als polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat, polymethylmethacrylaat en nylon wijze op de aanwezigheid van microplastics. Ook microbeads is een omschrijving, er is een uitgebreide lijst in te zien.
Hoe kan ik ze vermijden?
Als een product het Ecocert keurmerk, het Europees Ecolabel, het NaTrue label of het Cosmos Natural label heeft, kun je ervan uitgaan dat er geen microplastics inzitten.
Kan dit niet makkelijker?
Mee eens, het spellen van een etiket is ontmoedigend. Je kunt ook de app Beat The Microbead downloaden. Daarmee kun je de ingrediëntenlijst scannen en meteen zien of er microplastics zijn gebruikt.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in