Ransomware-aanvallen komen steeds meer voor en treffen zowel particulieren als bedrijven. In dit artikel leggen we uit wat ransomware precies is, vertellen we wat over de toename van ransomware-aanvallen en geven we tips om jezelf ertegen. Handige informatie, dus lees snel verder!
Wat houdt ransomware precies in?
Ransomware is schadelijke software die de toegang tot je computer of bestanden blokkeert. Wil je weer toegang, dan moet je losgeld betalen, vaak in cryptocurrency zoals Bitcoin. Van dit soort valuta is het lastig te traceren wie de verzender en ontvanger zijn, waardoor het het favoriete betaalmiddel is geworden van cybercriminelen.
Steeds meer aanvallen
Uit onderzoek van ExpressVPN is gebleken dat in 2023 bijna 73% van de bedrijven wereldwijd te maken heeft gekregen met een ransomware-aanval. De gemiddelde kosten van een aanval bedroegen net iets meer dan 4,5 miljoen dollar. Daar kwamen gemiddeld nog zo’n 1,85 miljoen dollar aan extra kosten voor herstel bij kijken.
In Nederland werden er vorig jaar een kleine 150 ransomware-aanvallen gemeld, maar dit is waarschijnlijk lang niet alles. Veel bedrijven doen namelijk geen aangifte van aanvallen, omdat ze bang zijn imagoschade op te lopen en klandizie te verliezen. Ter vergelijking: in Duitsland, waar je als bedrijf verplicht bent om een melding te doen van een aanval, werden vorig jaar zo’n 4000 meldingen gedaan.
Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval?
Ransomware-aanvallen kosten dus veel geld en komen vaak voor. Een goede reden om je ertegen te beschermen. Maar hoe doe je dat precies? Hieronder geven we je een aantal tips.
Software regelmatig updaten
Een van de eenvoudigste en effectiefste manieren om jezelf te beschermen tegen ransomware is door je software up-to-date te houden. Software-updates zijn vaak bedoeld om kwetsbaarheden in het systeem te verhelpen. Door regelmatig te updaten, minimaliseer je de kans dat aanvallers misbruik kunnen maken van deze kwetsbaarheden. Updaten is niet het leukste klusje dat er bestaat, maar het is dus wel heel belangrijk.
Veel back-ups maken
Maak regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden en zorg ervoor dat deze back-ups niet verbonden zijn met je hoofdnetwerk. Dit betekent dat je een kopie van je gegevens opslaat op een externe harde schijf of in de cloud. Mocht je toch slachtoffer worden van een ransomware-aanval, dan kun je je gegevens herstellen zonder het losgeld te hoeven betalen.
Maak gebruik van 2FA
Twee-factor-authenticatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts. Naast het invoeren van een wachtwoord, moet je ook een tweede vorm van identificatie opgeven, zoals een code die per SMS naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor aanvallers veel moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord achterhaald hebben. Zeker voor belangrijke accounts, zoals je e-mail en bank, is het slim om 2FA in te schakelen.
Investeer in antivirussoftware
Goede antivirussoftware kan helpen om ransomware te detecteren en te blokkeren voordat het schade kan aanrichten aan je computer. Het kan dus de investering waard zijn om een goede antivirussoftware aan te schaffen. Zeker als je bedenkt hoeveel geld een ransomware-aanval je kan kosten
Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans op een ransomware-aanval aanzienlijk verkleinen. Maar de belangrijkste tip blijft toch: wees alert en klik niet op rare links!
- Pexels