De huizenprijzen zijn weer wat aan het dalen en de tijd van flink overbieden lijkt voorbij. Daardoor komt die droomwoning misschien nu toch binnen handbereik. Het huis heeft heel veel potentie, maar moet flink worden aangepakt. Let dan wel op dat er bij een forse verbouwing verplicht moet worden verduurzaamd. “Dat kan de kosten opdrijven, dus houdt daar rekening mee met de financiering”, waarschuwt Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer.
Nouveau i.s.m. Independer
Wat is voor jou de voordeligste hypotheek?
De verplichting om een woning te vergroenen, geldt zodra bij de verbouwing meer dan 25 procent van de buitenschil van de woning wordt aangepakt. Daaronder valt alles dat binnen van buiten scheidt: dak, muren, ramen, en de vloer op de begane grond. Het doel van de maatregel is dat na de verduurzaming het energieverbruik in de woning voor een belangrijk deel uit hernieuwbare energie moet bestaan. Voor hoeveel precies hangt af van de oppervlakte van het dak en het aantal vierkante meters leefruimte na de verbouwing.
Een verbouwing via de hypotheek financieren, hoe doe je dat?
Veel mensen zien af van verduurzamen als ze daar geen eigen geld voor hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Warmtefonds. Tweederde van de huiseigenaren zegt alleen met spaargeld te willen betalen voor verduurzamen. Slechts 13 procent denkt aan een financiering via de hypotheek. “Veel mensen denken dat het financieren een gedoe is en lang duurt”, zegt Marga Lankreijer, hypotheekexpert bij vergelijkingssite Independer. Het is natuurlijk altijd een klusje, maar het hoeft niet altijd een gedoe te zijn. Met de gestegen energieprijzen is het zeker de moeite waard om erover na te denken”
Als je geen eigen geld inzet, dan kun je ervoor kiezen om de verbouwing te financieren via een persoonlijke lening, of via de hypotheek. Hypotheekexpert Lankreijer: “De persoonlijke lening heeft een hogere rente dan een hypotheek, maar kent geen afsluitkosten. Daardoor kan het, als je een laag bedrag leent, goedkoper zijn.” Bij hogere kosten voor verbouwen en verduurzamen, is het dan weer slimmer om de hypotheek te verhogen. Je betaalt minder rente dan bij een persoonlijke lening. Ook is de looptijd langer, daardoor liggen de maandlasten per jaar lager.
Tip: sluit je hypotheek met verhoogde inschrijving af
Als je via de hypotheek aan extra geld wilt komen, dan is dat veel eenvoudiger als je deze met verhoogde inschrijving hebt afgesloten. Marga Lankreijer: “Dat is altijd verstandig om te doen. Je schrijft de hypotheek dan voor een hoger bedrag bij het kadaster in dan je daadwerkelijk leent. Dit betekent dat je later de ruimte hebt om de hypotheek te verhogen, zonder tussenkomst van een notaris. Dat scheelt zo tot duizend euro in kosten.”
Er zijn wel voorwaarden. Je moet over voldoende inkomen beschikken en de waarde van de woning moet behouden zijn gebleven. “Bij Independer zien onze adviseurs ook dat mensen hun hypotheek oversluiten om het verduurzamen te financieren. De belangrijkste reden die wordt genoemd zijn de sterk gestegen energiekosten. Ze hopen de investeringen op termijn terug te verdienen”, legt Independer expert Lankreijer uit.
Er zijn ook gunstige leningen
Er zijn ook andere opties om aan geld te komen voor een verbouwing met verduurzaming. Zo zijn er het Nationaal Warmtefonds van de Rijksoverheid en duurzaamheidsleningen die via gemeenten worden verstrekt. Het Nationaal Warmtefonds leent tegen gunstige voorwaarden 5.000 tot 65.000 euro aan particulieren en VVE's voor het verduurzamen van woningen. Het fijne is ook dat daarbij geen afsluitkosten in rekening worden gebracht. Ook een taxatie is niet nodig. Huiseigenaren van 75 jaar en ouder, voor wie het vinden van financiering doorgaans lastig is, komen ook in aanmerking voor een lening via het Warmtefonds.
Kies je voor een warmtepomp of juist voor isolatie?
Om te zorgen dat je huis met duurzame middelen warm is en warm water heeft, kun je de gasinstallatie vervangen door een warmtepomp. Die werkt op elektriciteit en haalt warmte uit lucht, water, of de bodem. Een zonneboiler is een andere optie.natuurlijk speelt het huis beter isoleren ook een belangrijke rol bij verduurzaming. Dit kan bijvoorbeeld door het vervangen van het glas in de buitenramen en door vloer-, muur- en dakisolatie. Andere maatregelen zijn het aansluiten van het huis op een warmtenet en natuurlijk het installeren van zonnepanelen.
Overigens geldt in enkele gevallen een uitzondering van de plicht om te verduurzamen bij forse verbouwingen. Als het door de locatie van een woning, bouwtechnische belemmeringen, of restricties door monumentenzorg onmogelijk is aan de plicht te voldoen, bijvoorbeeld.
Denk je erover je woning te verduurzamen? Een adviseur kan je hier meer over vertellen. Stel je vragen aan een hypotheekadviseur.
- Getty Images