Het najaar is waarschijnlijk wel de mooiste tijd om naar het oosten van het land te trekken. De verkleurende bladeren, lekkere herfstwandelingen, uitgestrekte velden, lekker veel rust. En wild natuurlijk, op bijna elk menu.
Nouveau’s Claudia Witteveen toog onlangs naar de Achterhoek, omgeving Doetinchem. En kwam thuis met drie hotspots die direct op je lijstje mogen.
1 – Restaurant Lokaal (Doetinchem)
Chef Bjorn Massop is er eentje om heel enthousiast van te worden. Want opgegroeid in de Achterhoek, zijn strepen verdiend in onder andere Harderwijk en daarna teruggekeerd naar zijn roots om met lokale ingrediënten te toveren. Dat doet hij in restaurant Lokaal in Doetinchem met een Groene Michelinster. En daar kun je echt een heel bijzondere avond beleven.
Zijn JRE-menu met negen impressies (heel eerlijk: de kleinere eter kan het met zes ook af) is een feest voor oog en smaakpapillen. Met in het najaar natuurlijk lekker veel wild op het menu. Zo at ik er mijn eerste wilde gans, foie royale, ree. Maar ook frisse tussengerechten op basis van bijvoorbeeld knolselderij. Geserveerd met Achterhoekse wijn, maar ook Franse, Italiaanse en Zuid-Afrikaanse toppers. En daarna rol je zo naar boven naar je kamer, want Lokaal zit heel handig in het mooie Hotel Villa Ruimzicht.
2 – Restaurant Karels (Braamt)
Deze week kwam de nieuwe Lekker500 uit, en daar staat voor het tweede jaar op rij dit restaurant in het heerlijk groene Braamt op. Pretentieloos en heerlijk, met de natuur als inspiratie. En die heb je natuur te over in de Achterhoek.
Chef Paskal Karels werkte voor hij Karels opende voor het koninklijk huis, dat geeft altijd leuke allure. De keuken is er klassiek Frans, maar wel met een beetje een twist. En dus met Achterhoekse ingrediënten, waarmee er elke week een gang op het menu wisselt op basis van de seizoenen. Onze tip: ga in het najaar voor het speciale wildmenu of schuif in het weekend aan voor een lunch op stand. Ga je ’s avonds, dan kun je ook hier blijven slapen trouwens.
Extra tip: Braamt ligt aan het Pieterpad, dus daar kun je ook mooi een stuk van lopen. Bestemming Achterhoek, het klinkt zo gek nog niet.
3 – Tafelen bij Nel (Winterswijk)
Over van-kop-tot-kont-chef Nel Schellekens staken we bij Nouveau al veel vaker de loftrompet. Niet alleen door haar bijzonder duurzame kijk op koken, maar ook gewoon omdat het zo’n ontzettend leuk mens is. Tafelen bij Nel is een once in a lifetime ervaring. Een chef’s table eigenlijk, voor een zeer beperkt gezelschap waarvoor je echt moet reserveren. Dit is namelijk geen restaurant waar je gewoon even binnenloopt.
Ben je er eenmaal wél binnen, dan krijg je een ‘veelgangen’-proeverij waarmee je dwars door de mooie omgeving heen gaat. Je krijgt ook een bak kennis op je dak, maar op een leuke manier. Hartstikke gezellig, op een bloedmooie plek (het Keunenhuis) en met ontzettend veel respect voor natuur en dier. Aanstekelijk en een dijk van een aanrader.
Er zit nog maar één ding op: op naar de Achterhoek!
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Restaurant Lokaal/Villa Ruimzicht