Sommige families lijken wel broedplaatsen voor klassieke muziektalenten. Binnen één gezin maken meerdere getalenteerde familieleden furore in de klassieke muziek. Wat is hun geheim?
In de nieuwe AVROTROS-podcast ‘Met de paplepel ingegoten’ gaat Selma van Dijk in gesprek met bekende muzikale families. Van kleins af aan werden deze gezinsleden, net als Selma, omringd door muziek. In de podcast, die op de internationale dag van het gezin uitkomt, probeert ze te ontrafelen of de uitzonderlijke muzikaliteit te danken is aan aanleg of opvoeding, aan nature of nurture. Zit muziek maken gewoonweg in hun DNA of... is het met de paplepel ingegoten?
Bijzondere uitdagingen
Selma van Dijk gaat thuis onder andere op bezoek bij de families Horsch, Fiselier, Zemtsov (op de openingsfoto) en Botma. Met hen gaat ze in gesprek over het gezinsleven, muziekeducatie en de druk van het vak. Ook haalt ze leuke anekdotes uit het verleden op, want een musicerend gezin komt voor bijzondere uitdagingen te staan.
Als broer Caspar naar vioolles werd gebracht, studeerde Lucie Horsch in de auto op haar blokfluit. “De mensen die dan langsliepen die keken echt zo van ‘ gaat dit goed’? Ligt er hier ergens een petje waar geld in moet?” En de familie Zemtsov kende na een lastige periode met ‘gevoelige’ buren die last ervoeren van de muzikale familie alle politieagenten van de wijk. “Die kwamen dan onze koffie opdrinken.”
Aarde, water en zonlicht
Maar wat is er nou écht voor nodig om op zo’n hoog niveau muziek te maken? Als het hele gezin uitblinkt in muzikaliteit is het natuurlijk geen gekke gedachte dat het dan wel in de genen moet zitten. Maar, zo zijn al deze families eensgezind, het aangeboren talent voor muziek moet met zorg, discipline en aandacht worden gecultiveerd om dit potentieel daadwerkelijk te realiseren. Een muzikale familie vormt zo misschien wel de meest vruchtbare bodem om nieuw muzikaal talent te verwelkomen en te laten ontkiemen. Anders gezegd, een zaadje is maar een zaadje totdat het de aarde, het water en het zonlicht krijgt om te groeien.
Selma van Dijk
Muziek is de rode draad in het leven van Selma van Dijk, presentatrice van het Zondagmiddagconcert bij AVROTROS op NPO Klassiek. Opgegroeid als dochter van een veelzijdig pianist, Louis van Dijk, hoorde ze thuis van jongs af aan muziek van Bach tot Beatles en van Mahler tot Miles Davis. Op zevenjarige leeftijd begon ze met vioolles, een schot in de roos, want uiteindelijk studeerde ze af op het Rotterdams Conservatorium als Docerend Musicus.
Selma: “Wat ik het allerleukst vond om te ervaren bij het maken van deze podcast is dat bij alle families het plezier in muziek maken voorop staat. Het wordt nergens plichtmatig omdat het op hoog niveau is of dwangmatig omdat de ouders het ook doen. Mijn vader heeft juist dat plezier ook op mij overgebracht; ik zag hem genieten van het maken van en luisteren naar muziek en ik kreeg dat dus met de paplepel ingegoten.”
De AVROTROS-podcast Met de paplepel ingegoten is vanaf vandaag (15 mei) te beluisteren via alle populaire podcast-apps en via npoklassiek.nl/podcasts
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Eduardus Lee