Bethany Lawrence, osteopaat en gezondheidsexpert voor Panda Londen vertelde dat de verandering in temperatuur het biologische ritme van het lichaam kan verstoren. Daarnaast deelde medisch hoofdadviseur en clinicus bij Simply Meds Online, Parvinder Sagoo: "Heeft de zon eerder veel geschenen? Dan kan die snelle verandering ons lichaam in de war brengen en daar worden we weer moe en lusteloos van." Dit fenomeen heet een 'weather whiplash'
Temperatuur en licht
Donkere avonden kunnen ervoor zorgen dat we eerder naar bed willen. Door kortere daglicht-uren maakt ons lichaam meer van het hormoon melatonine aan. Hierdoor voelen we ons vermoeider wanneer de avonden vroeger donker worden.
Koeler weer kan ook je slaappatroon beïnvloeden. De temperatuurdaling kan een langere en diepere slaap bevorderen, dit is omdat een koelere omgeving het lichaam helpt om kerntemperatuur efficiënter te regelen. Je hebt dus (het gevoel) dat je meer slaap nodig hebt tijdens de herfst. Aha!
Handige tips
Wat kun je doen aan het fenomeen 'weather whiplash'? Volgens Parvinder Sagoo is het belangrijk om veel water te drinken, hierdoor houd je je hydratatie op peil. Het is ook niet goed om de hele dag naar een scherm te staren, het is dus nodig dat je je ogen af en toe een 'scherm pauze' geeft. Een frisse herfstwandeling a day keeps the 'weather whiplash' away, of naja dit kan wel helpen met het verminderen van de symptomen. Het is wel belangrijk dat je de wandeling vroeg in de ochtend doet, dan zit er relatief veel 'blauw' in het licht. Het is ook slim om je work-out in de buitenlucht uit te voeren of je fiets te pakken naar je werk.
Daarnaast kun je ook door kleine aanpassingen je energielevel verhogen. Volgens Bethany Lawrence zal een regelmatig slaapschema, een comfortabele, koele slaapomgeving en zorgen voor genoeg blootstelling aan daglicht helpen bij een goede nachtrust. Aha! Hopelijk voelen we ons allemaal binnenkort wat minder futloos!
- Grazia
- Adobe Stock