Als groot fan van de 17de-eeuwse schilderkunst en het Rijksmuseum heeft ze geen moment getwijfeld toen ze gevraagd voor het inspreken van de Engelse versie van de Frans Hals-tentoonstelling. De Nederlandse versie wordt ingesproken door actrice Eva van de Gucht (Iedereen beroemd, Oogappels, Klokhuis), die net als Frans Hals Vlaamse roots heeft.
Frans Hals: Strokes of Genius
In de tentoonstelling Frans Hals: Strokes of Genius nemen Joanna en Eva de bezoeker mee naar het 17de-eeuwse Haarlem waar Hals dé schilder was bij wie je moest zijn voor een goed portret: een statige regent, een verliefd stel, een muzikant, een visverkoopster of een lachend kind, zijn vernieuwende schilderstijl gaf de geportretteerden een ongekende beweeglijkheid en levendigheid. Beiden actrices brengen het levensverhaal en de mensen in het leven van Frans Hals tot leven. Daarnaast wordt de vraag beantwoord waarom zijn schilderstijl zo revolutionair was.
Frans Hals
Hij werd in Antwerpen geboren als zoon van een wever. Het gezin moest vluchten voor de Spanjaarden en kwam terecht in Haarlem. Hier ontwikkelde hij zich tot een wereldberoemde schilder. Zijn eigenzinnige schilderstijl was zo vooruitstrevend dat hij een inspiratie was voor latere schilders als Claude Monet en Vincent van Gogh.
De tentoonstelling
In het Rijksmuseum is een selectie van zo'n vijftig van zijn beste werken te zien uit (inter)nationale topcollecties. Uniek is de komst van het nooit eerder uitgeleende Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616, en de Regentessen van het Oudemannenhuis uit ca. 1664 (beide uit het Frans Hals Museum). Een ander bekend schilderij, De lachende cavalier uit 1624, is sinds 1870 voor het eerst terug naar Nederland. De tentoonstelling is te zien van 16 februari t/m 9 juni 2024.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Het Rijksmuseum