Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Rust als nooit tevoren: 5 simpele tips voor de perfecte slaapomgeving

Genoeg slapen is voor je brein en lichaam net zo belangrijk als eten, blijkt uit recent onderzoek van het UMC Utrecht. Tijdens je slaap geef je je lijf rust en kan je brein aan de slag om alle indrukken van overdag te verwerken.

slaapomgeving

Een goede nachtrust draagt bovendien bij aan het verwerken van je emoties en zorgt ervoor dat je onthoudt wat je overdag allemaal hebt gedaan en geleerd. Wie goed slaapt, voelt zich de volgende dag niet alleen fris en uitgerust, maar ook vrolijker en productiever. Daarom zetten wij 5 tips voor de perfecte slaapomgeving voor je op een rijtje.

1. Maak er écht een slaapruimte van

De verleiding is natuurlijk groot om in bed tv te kijken of je mobiel nog even te checken, maar maak van je slaapkamer een plek met weinig afleiding. Leg rommel en kleding in dichte kasten, zoek voor die tv een andere plek en stop je mobiel in je nachtkastje. Oftewel: laat je brein eraan wennen dat je slaapkamer een ruimte is voor slaap en ontspanning.

2. Verduister je slaapkamer

Een donkere ruimte helpt je beter en dieper te slapen. Verduister dan ook je ramen en vermijd blauw licht (mobiel, tablet, laptop, tv). Blauw licht remt de aanmaak van het hormoon melatonine af, waardoor je moeilijker in slaap kunt vallen.

3. Zorg voor schone, vochtige lucht

Dagelijks adem je gemiddeld 11.000 liter (!) aan lucht in. Een derde daarvan is lucht uit je slaapkamer. Daarom is investeren in een luchtreiniger voor je slaapkamer zeker geen overbodige luxe. Die filtert namelijk stof, allergenen en bacteriën uit de lucht. Ook een luchtbevochtiger is een fijne gadget. Doordat in de winter de verwarming meestal aanstaat, wordt de lucht namelijk droog. Dat merk je vaak meteen aan je longen (hallo hoestbuien en droge keel).

4. Zorg voor een koele temperatuur

Nu is dat in de winter misschien niet zo’n probleem, maar zodra het warmer is wel. De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 15 en 19 graden. Zo val je sneller en dieper in slaap, waardoor je slaapkwaliteit verbetert.

5. Probeer lawaai te blokkeren

Zeker als je in een drukke omgeving woont, is het fijn om geluid van buiten te blokkeren met oordopjes of witteruisapparaten. Slapen in een ruimte waar non-stop geluid te horen is, kan je bloeddruk verhogen. Dat kan leiden tot hoofdpijn en misselijkheid, maar vergroot ook de kans op hart- en vaatziekten.

Happy 50
  • Babette Dessing
  • Pexels