Met de juiste mindset is ouder worden zoveel leuker.
Een super ager pik je er zo uit. Ze staat als eerste op de dansvloer en danst alsof er niemand kijkt. Ze backpackt een eindje mee met haar (klein)kinderen.
En hoewel ze door haar levenservaring aardig kan inschatten wat de crises assorti gaan betekenen, laat ze zich er door diezelfde levenservaring niet gek door maken.
Psychologisch coach Lynne Dorling schreef Ageing Rewired: How To Flourish In Later Life over 'super agers', mensen die ouder worden omarmen en zorgen dat ze het leuk hebben. Ze noemt een dagboek bijhouden als een effectieve manier om het leven beter in perspectief te houden.
En áls je al een bucketlist maakt (niets zo ontmoedigend als naar dingen streven die je leven echt, absoluut niet zullen veranderen), maakt 'm dan omgekeerd: schrijf alles op wat je al gedaan hebt en geniet van de herinneringen.
In het boek geeft ze voorbeelden hoe je met een goede mindset een stuk leuker in het leven staat, ook als je wegdrijft van de opvliegers en hier en daar op z'n mediors gaat kraken. Dit zijn haar 5 gouden tips:
Investeer in veerkracht
Het leven is niet maakbaar, soms zit het tegen, vaak ben je niet de beste versie van jezelf. Helemaal niet erg, zolang je maar op weet te krabbelen.
Dat doe je door negatieve mensen te mijden, die te strakke kleren weg te geven omdat tien kilo afvallen gewoon niet meer gaat gebeuren en de blik voorwaarts te richten: wie maakt je aan het lachen, waar krijg je energie van, wat kun je nú doen om je beter te voelen?
Blijf nieuwsgierig
Nieuwsgierigheid voedt je interesse in de wereld om je heen en in andere mensen. Open vragen stellen en luisteren maakt het makkelijker connecties met anderen te maken, nieuwe informatie tot je nemen helpt de verbindingen in je brein fris en fruitig te houden en voorkomt dat je teveel met jezelf bezig bent.
Regelmatig uit je comfortzone komen is een prima opkikker voor je mentale gezondheid, omdat je automatisch nieuwe dingen leert. Plus: hoe meer je weet, hoe minder bang je voor het onbekende bent.
Wees voorbereid
Re-actieve mensen slingeren van crisis naar crisis, omdat ze pas in actie komen als er een probleem ontstaat. Pro-actieve mensen nemen verantwoordelijkheid en anticiperen op realistische problemen.
Voor de een zal dat bezuinigen zijn, voor de ander beter voor zichzelf zorgen, voor een derde tijdig bijscholen om haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zulks vraagt om inspanning, maar je krijgt er gek genoeg zeeën van rust voor terug, omdat er niet zoveel meer te piekeren valt.
Omarm verandering
Eerlijk? Het moment komt dat je je hoge hakken moet inruilen voor schoenen waar zooltjes in kunnen. Dat je kinderen echt voorgoed het huis uit zijn en je het opeens akelig stil vindt.
En dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt in het nieuwe model smartphone, omdat je al die nieuwe functies moet gaan doorgronden. Toch doen. Even doorbijten en weer door. Een mensch lijdt dikwijls 't meest door 't lijden dat hij vreest en zo. Het went. Het komt goed. Stilstand is achteruitgang.
Doe waar je goed in bent
In het Japans heet het Ikigai: doen waar je van houdt, waar je goed in bent en wat de wereld nodig heeft. Het hoeft niet groots of meeslepend te zijn, als het maar aan de drie genoemde regels voldoet.
Het kan vrijwilligerswerk zijn, het kan een eigen bedrijfje zijn, het kan een buurkind helpen met lezen zijn of vrijwillig vuil prikken zijn – iedereen heeft zijn eigen Ikigai en het is een geweldige drijfveer en geluksbrenger.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in